Laguna otkupila prava za još jednog nobelovca

PinterestFacebookTwitterShare

Izdavačka kuća Laguna otkupila je prava za knjige Toni Morison, dobitnice Nobelove nagrade za književnost.
 
Rođena 1931. godine, Toni Morison jedna je od najznačajnijih književnica današnjice. Za sabrana dela, Morisonova je dobila Nobelovu nagradu za književnost 1993. godine. Njena dela odišu epskim temama, živim dijalozima, izuzetno detaljnim crtama afroameričkih likova.

Njeni romani opisuju život crnaca u Americi spočetka 20. veka i na narativnom planu oživljavaju autentične sudbine i folklor, i iz takve slagalice živopisno dočaravaju taj složeni istorijski i kulturološki period. U njenom epskom, sirovom i ritmičnom delu književni govor se prepliće sa svakodnevnim, argoom i jezikom različitih naroda, a minuciozna i realistička slika ropstva i segregacije u Americi prožeta je elementima fantastike, na granici čudesnog, koji i pripadaju domenu usmene priče i afroameričkih mitova.

U njenim pričama se uvek nalazi odjek savremenog doba koji evocira probleme crne zajednice, rastrzane između krajnjeg siromaštva, kulturnog nasleđa i društvenog modela koji nameću belci.

Toni Morison je kao dete mnogo čitala, a najomiljeniji pisci bili su joj Džejn Ostin i Lav Tolstoj. Često je slušala afroameričke narodne priče (metod pripovedanja koji će kasnije prožeti njena dela) koje joj je otac govorio. Zvanje magistra engleske književnosti stekla je na Univerzitetu Kornel 1955, a Univerzitet u Oksfordu dodelio joj je titulu počasnog doktora 2005. godine.

Izdavačka kuća Laguna objaviće četiri njena romana: „Song of Solomon“, „Beloved“, „A mercy“ i najnoviji „Home“ (svetka premijera biće u maju 2012. godine).

Toni Morison laureat je i Pulicerove nagrade.