Muzej grada na Olimpijadi kulture u Londonu

PinterestFacebookTwitterShare

Direktorka Muzeja grada Beograda Danica Jovović Prodanović izjavila je da je ta ustanova kulture pozvana da gostuje na Olimpijadi kulture u Londonu koja se održava od juna do avgusta, ali da realizacija toga zavisi od finansijske podrške.
 
Jovović Prodanović je izrazila nadu da će imati podršku i finansijske mogućnosti da se predstave u Londonu, a reč je o pratećoj manifestaciji Olimpijskih igara koja će obuhvatiti najširi opseg kulturnih dešavanja.

Direktorka gradskog muzeja, koji još uvek nema svoju zgradu, a zaposleni rade u veoma lošim uslovima, rekla je da je u pripremi izložba arheologa Miloša Spasića koja će obuhvatiti poređenje artefakata praistorije i onoga što je najsavremenije u umetničkoj i proizvodnoj praksi u ovom trenutku i da bi ta postavka trebalo da bude predstavljena i londonskoj publici.

“Čini mi se da je to materijal, koji bi mogao biti vrlo zanimljiv, da u jednom takvom okruženju prikaže već dokazane i priznate vrednosti Srbije i ono što je neki naš iskorak u savremenu praksu, kako umetničku tako i naučnu”, primetila je Jovović Prodanović i dodala da izložba obuhvata pet segmenata – stanovanje, modu, umetnost, proizvodnju i hranu i dokolicu.Izložba Miloša Spasića trebalo bi da bude postavljena u novom prostoru muzeja u Resavskoj ulici, koji za potrebe ove postavke treba da pretrpi izvesne adaptacije, što ponovo zavisi od raspoloživih sredstava.

Jovović Prodanović je naglasila da prostor u Resavskoj, nekada Vojna akademija, zatim vojnoadministrativna zgrada, a sada delimično vojna štamparija, koji je Muzeju grada Beograda dat na korišćenje, zahteva kompletnu rekonstrukciju i da to predstavlja ozbiljnu investiciju.

Ona je podsetila da je muzej potpisao Ugovor o korisćenju prostora bez nadoknade sa gradom Beogradom, ali da je on u veoma losem stanju i da tek predstoji izrada projekta njegove rekonstrukcije, zatim planske dokumentacije, tenderi za radove, izvođenje radova, opremanje prostora.

“U ovom trenutku svi ti poslovi, sem na nivou planiranja, izlaze iz okvira naših ingerencija i time će se baviti Agencija za investicije na nivou grada, i u pogledu raspisivanja konkursa i svih ovih ostalih faza, koje slede”, istakla je Jovović Prodanović, podsetivši na kompleksnost gradskog muzeja, koji pokriva zbirke od arheologije do savremene umetnosti i istorije.Jovović Prodanović je najavila još jednu značajnu izložbu “Beograd na gravirama od 16. do 19 veka” Vlada Tomića, koja se dugo priprema i koja će biti postavljena u Konaku kneginje Ljubice za Dan muzeja, 15. oktobar.

“Velika zbirka svih gravira posvećenih Beogradu biće prvi put predstavljena na jednom mestu i to će biti prilika da se vidi kakva je bila pozicija i značaj Beograda u tom periodu”, primetila je direktorka.

Jovović Prodanović je najavila i da će u Godini Ive Andrića koja traje do 9. oktobra, biti nastavljena gostovanja izložbe “Ivo Andrić, pisac i (ili) diplomata” po Srbiji i inostranstvu, a prvo predstavljanje biće 27. januara u Bukureštu, koji je bio jedna od prvih destinacija u diplomatskoj karijeri srpskog nobelovca.Predviđena su i gostovanja izložbe antičkih svetiljki u februaru u Muzeju Vojvodine, dok će u Sarajevu, u okviru manifestacije “Sarajevska zima”, biti predstavljena izložba posvećena liku i delu jednog od najznačajnijih umetnika memorijalne arhitekture, profesora i gradonačelnika Beograda, Bogdana Bogdanovića. Reč je o zajedničkom projektu Beogradske internacionalne nedelje arhitekture i Muzeja grada Beogrda, čiji je autor istoričar umetnosti iz Beča Ivan Ristić, a postavku će imati priliku da pogleda i publika u Skoplju, u junu.

Ona je istakla da će se truditi kao i prošle godine da objekti u sastavu Muzeja grada kao što su Muzej Ive Andrića, Muzej Paje Jovanovića, Konak kneginje Ljubice, Zbirka ikona Sekulić, Muzej Jovana Cvijića, sa svojim stalnim postavkama i novim izložbama budu redovno dostupni publici, što je veoma važno, primetila je, u situaciji kada je veliki broj muzeja u Beogradu zatvoren.Uz konstataciju da će 2012. biti “teška i zanimljiva godina”, Jovović Prodanović je rekla da su sredstva muzeja smanjena za 20 posto u odnosu na prošlu godinu i da će opšte smanjenje budžeta strašno pogoditi kulturu, naročito ustanove koje su “u lošoj startnoj poziciji” poput Muzeja grada Beograda.

“U ovu kuću treba jako mnogo ulagati da bi ona imala neki osnov za normalan rad. Muzej grada Beograda je daleko ispod svakog važećeg standarda za ustanovu kulture i zaštite. Ove restrikcije će svakako jako pogoditi kulturu, a pogotovo ustanove, koje su u lošoj startnoj poziciji. Mi smo u lošoj startnoj poziciji, a to je posledica dugogodišnjeg zanemarivanja”, ocenila je Jovović Prodanović.