Susret Šekspira i Nušića u Jagodini

PinterestFacebookTwitterShare

Festival “Dani komedije”, pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije, po četrdeset prvi put tradicionalno se održava od 20. do 27. marta u Jagodini.
 
Prema rečima selektorke festivala Ane Tasić, publici će biti ponuđen izuzetno kvalitetan, stilski bogat, a tematski veoma sadržajan program. Tokom festivalske sedmice biće izvedene dve najnovije komedije najznačajnijih savremenih srpskih komediografa, “Kumovi” Dušana Kovačevića i”Svojta” Nebojše Romčevića. 

“Biće igrana i dva veoma smela, radikalna i provokativna tumačenja klasike, strane Vilijama Šekspirai domaće Branislava Nušića, koja na različite načine ispituju savremena značenja komediografske tradicije”, rekla je Tasić u razgovoru za Tanjug. Reč je o Šekspirovoj “Komediji zabune” i Nušićevoj “Ožalošćenoj porodici”, kazala je ona i dodala da će publika videti i “jedno suptilno čitanje nešto starijeg Kovačevićevog teksta “Urnebesna tragedija”. 

Publika će konačno videti i predstavu koja je, iako pisana za pozorište, prvo doživela filmsku verziju. Reč je o komadu “Sedam i po” Miroslava Momčilovića. U okviru festivala biće igrana još jedna engleska komedija, ali savremena. Reč je o delu “Dobri ujkica” Alana Ejkborna koja se kritički bavi globalnim fenomenom, veoma značajnim i u Srbiji, objasnila je Tasić. 

“Na planu sadržaja ovih sedam predstava, u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, pokreću pitanja koja nas se danas u Srbiji itekako tiču”, rekla je ona.  To su sudbina uništene radničke klase (“Kumovi” i “Svojta”), korumpiranost politike (“Svojta” i “Kumovi”), teška ekonomska kriza (“Kumovi”, “Svojta”, “Dobri ujkica”), problemi prodora kapitalističkih tržišnih principa u naš sistem (“Dobri ujkica”, “Svojta”), uticaj medija (“Komedija zabune”, “Svojta”), kriza institucije porodice (“Kumovi”, “Svojta”, “Urnebesna tragedija”, “Ožalošćena porodica”), ukorenjenost palanačkog mentaliteta (“Ožalošćena porodica”), preispitivanje jugoslovenskog nasleđa i jugonostalgije (“Sedam i po”), objasnila je Tasićeva. 

Tasić smatra da nijedna predstava nije izolovana od naše stvarnosti, ne zaboravlja je, niti je gura pod tepih, već joj se direktno konfrontira, napomenula je Tasićeva. 

“Kao i nekoliko prethodnih godina, preovlađuju crni humor, apsurd, tragikomedija”, kazala je Tasić, koja je već šesti put uzastopno selector festival. Ona smatra da, kako su ove komedije upadljiv odraz našeg društva, u njima nema prostora za bezazlenost i idiličnost, one su izrazito gorke i surove, ali su istovremeno i oslobađajuće, 

Na ovogodišnjim “Danima komedije” nastupiće pozorišta iz Beograda, Novog Sada, Niša, Subotice i Banjaluke.