Maribor i zvanično evropska prestonica kulture

PinterestFacebookTwitterShare

Slovenački grad Maribor je zvanično proglašen ovogodišnjom evropskom prestonicom kulture na svečanosti na kojoj su nastupala najveća imena slovenačkog pozorišta i muzike i predstavljeno još šest gradova partnera.

Evropska prestonica kulture je najveći kulturni projekat u istoriji Slovenije, navodi agencija STA.

„Mi smo večeras svedoci trenutka u kojem Maribor ulazi u novu fazu svog razvoja“, rekao je slovenački predsednik Danilo Tirk, rođen u tom gradu, u obraćanju stotinama okupljenih na sinoćnoj svečanosti na centralnom gradskom trgu.

Pojedini slovenački mediji javljaju da je Tirk izviždan dok je proglašavao Maribor evropskom prestonicom kulture i da je publika uzvikivala „Janša, Janša“, misleći na lidera Slovenačke demokratske stranke Janeza Janše, mogućeg mandatara za sastav nove vlade.

Drugi po veličini slovenački grad proglašen je, zajedno s portugalskim gradom Gimaraešom, evropskom prestonicom kulture za 2012. godinu, a gradovi partneri slovenskom predstavniku su Murska Sobota, Novo Mesto, Ptuj, Slovenj Gradec i Velenje.

Teme koje je odabrala slovenačka prestonica kulture i koje će se realizovati tokom 2012. godine u Mariboru i okolnim gradićima su futurističko mapiranje grada na reci Dravi, utopijsko planiranje i revitalizacija Maribora i preispitivanje budućnosti.

U Mariboru će se u sklopu projekta, koji ravnopravno finansiraju država i lokalni izvori, održati 238 različitih kulturnih projekata s umetnicima iz Slovenije, susednih zemalja, Europe i sveta. Tirk je u svom govoru ukazao na značaj kulture u ublažavanju efekata krize u Evropi. Kultura će nam dati odgovore na neka od gorućih pitanja našeg vremena, rekao je slovenački predsednik.

Svake godine bar jedan evropski grad, po izboru EU, postaje prestonica kulture i u periodu od godinu dana nastoji da u najboljem svetu prikaže svoj kulturni život i kulturno-istorijsku baštinu.

Titula evropske prestonice kulture dodeljuje se od 1985, kad je to predložila nekadašnja grčka ministarka kulture Melina Merkuri.