Ministarstvo poklanja dijaspori knjige na srpskom

PinterestFacebookTwitterShare

Ministarstvo vera i dijaspore ove godine je, u okviru projekta „Svaki Srbin zna srpski“, pokrenulo akciju popunjavanja bibliotečkih fondova i osnivanja novih biblioteka pri našim udruženjima u regionu i dijaspori, saopštilo je to ministarstvo.

 
Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković kazao je juče da su tokom Sajma knjiga kontaktirani svi izdavači i da je počelo prikupljanje donacija knjiga. Ove poklon-knjige namenjene su svim udruženjima i bibliotekama, a Ministarstvo vera i dijaspore će organizovati da do marta 2012. ove knjige dospeju do naših građana u inostranstvu, naglasio je on.
 
Do sada su se akciji odazvali Mladinska knjiga, JP Službeni glasnik ENCObook, SILbooks, Pogledi, Zadužbina Andrejević, Srpska pravoslavna eparhija Šumadije Kragujevac, a očekujemo odgovore od Srpske književne zadruge i Matice srpske. Očekujemo da će se ovoj akciji odazvati još donatora, rekao je on.
 
Prema rečima Srećkovića, do sada je prikupljeno oko 1.000 primeraka knjiga iz različitih oblasti – književnosti, kao i didaktičkog materijala namenjenog deci.
 
Ministarstvo vera i dijaspore će svim donatorima koji su se odazvali ovoj akciji omogućiti da dijaspora i Srbi u regionu budu bolje obavešteni o radu ovih izdavača, kao i na koji način mogu da nabave njihova izdanja, rekao je ministar.
 
„Značaj ove akcije je ogroman, jer je očuvanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma ključ za očuvanje nacionalnog identiteta našeg naroda u rasejanju. Ne smemo dozvoliti da oni koji su otišli iz Srbije, a pogotovo njihovi potomci, zaborave maternji jezik i svoje kulturno nasleđe“, istakao je Srećković.