Filmovima „Umetnik“ i „Potomci“ najviše Zlatnih globusa

PinterestFacebookTwitterShare

Crno beli film o Holivudu „The Artist“ (Umetnik) i porodična drama „The Descendants“ (Potomci) osvojili su najviše nagrada na ovogodišnjoj dodeli Zlatnih globusa.

„Umetnik“, romantična priča o propalom glumcu koji pronalazi ljubav u trenutku kada se pojavljuje zvučni film, osvojio je tri Globusa, uključujući nagrade za najbolju mjuzikl/komediju, za najboljeg glumca u mjuziklu/komediji Žana Dižardena.

Film „Potomci“, u kome Džordž Kluni glumi čoveka koji svoju porodicu vodi kroz teško vreme dok mu žena leži u komi dobio je dva Globusa – za najbolju dramu i za najboljeg dramskog umetnika.  Kluni je, primajući nagradu, zahvalio reditelju i scenaristi Aleksandru Pejnu dok je novinarima posle rekao da Pejn „zna kako da ispriča priču. On zna kako da nešto učini smešnim i kako to da okrene“ i rekao da je to film o „odrastanju jednog 50-godišnjaka“

Holivudska glumica Meril Strip dobila je Zlatni globus za najbolju žensku ulogu u dramski za svoju izvedbu bivše britanske premijerke Margaret Tačer u filmu „The Iron Lady“ (Čelična lejdi).

Mišel Vilijams Zlatni globus je dobila u kategoriji najbolja glumica u komediji ili mjuziklu za svoju ulogu Merilin Monro u filmu „My Week with Marilyn“ (Moja nedelja sa Merilin).

„Smatram da sam prvo majka pa tek onda glumica. Osoba kojoj želim da se najviše zahvalim je moja ćerka“, rekla je Vilijams misleći na dete koje ima sa pokojnim glumcem Hitom Ledžerom.

Veteran Kristofer Plamer, 82, dobio je Globus za najbolju sporednu ulogu za rolu ostarelog muškarca koji svojoj porodici priznaje da je homoseksualac u filmu „Beginners“ (Početnici).

Oktavija Spenser je Zlatni globus dobila za rolu u filmu „Služavke“. Vudi Alen je Zlagni globus dobio za scenario za svoj film „Ponoć u Parizu“ dok je Stiven Spilberg nagradu dobio za najbolji animirani film – „Avanture Tintina“.

Iranski film „Razvod“ proglašen je za najbolji strani film.

Pop zvezda Madona dobila je nagradu za najbolju originalnu pesmu, za numeru „Masterpiece“ iz filma „W.E.“, koji je i režirala, dok je Morgan Frimen dobio specijalnu nagradu Sesil B. Demil za izuzetan doprinos filmu.

Što se televizijskih kategorija tiče, za najbolju seriju u oblasti komedije/mjuzikla proglašena je „Moderna porodica“, dok je priznanje za najbolju dramsku seriju pripalo seriji „Homeland“.

Kler Dejns pripala je nagrada za najbolju glumicu u drami, za ulogu u seriji „Homeland“. Met Leblank dobio je priznanje za najboljeg glumca u komediji/mjuziklu, za „Episodes“.

Lora Dern pobedila je u kategoriji najbolja glumica u komediji/mjuziklu, za „Enlightened“.

Džesika Lang dobila je priznanje za epizodnu ulogu u seriji „American Horror Story“. Za najboljeg glumca u drami proglašen je Kelsi Gramer, za seriju „Boss“.

Zlatne globuse dodeljuje oko 90 članova Udruženja holivudskih novinara i njihova dodela jedan je od ključnih događaja u Holivudu. Mnogi od filmova i glumaca koji dobiju Globuse dobiju kasnije i Oskare i „Umetnik“ se sinoćnom ceremonijom zacementirao kao glavni favorit za nagrade Američke akademije za film.

Američka akademija za film nominacije za Oskare saopštiće 24. januara.
 
Pogledajte dame koje su prošetale crvenim tepihom na dodeli Zlatnih globusa.