Andrić i Kiš u italijanskom časopisu

PinterestFacebookTwitterShare

U poslednjem broju italijanskog tromesečnog časopisa „Letera internacionale” objavljene su priče i eseji pisaca iz bivših jugoslovenskih republika, među kojima su „Vino” Ive Andrića i „Pohvala spaljivanju“ Danila Kiša (Italijani su je naslovili „Dijalektika stvaranja” prema sintagmi iz teksta).
 
Čitaoce očekuje i „Gorki Trst, ali uvek voljen” Borisa Pahora, „More bura i zaborava” Predraga Matvejevića, „Tečna nostalgija” Sanje Roić, „Beskrajni ponor plavog” Evgena Bačvara, kao i dela italijanskih pisaca „Jugo-nostalgija” Klaudija Bacokija i „Dobrodošli u Evropu” Bjankamarije Bruno. Najavljujući izlazak ovog časopisa za kulturu, dnevnik „Korijere dela sera” se opredelio da u kulturnoj rubrici objavi opsežan izvod iz Kišove „Pohvale spaljivanju ” (1957).
 
Listajući registar autora, otkrivamo da su u ovom italijanskom časopisu, pored Andrića („Priča iz Japana ” objavljena 1985) i Kiša („Saveti mladom piscu” i „Cenzura/ autocenzura” objavljeni 1986) objavljivali i Rajko Đurić, Dubravka Ugrešić, Slavenka Drakulić…
 
Časopis je podeljen u tri sekcije: „Jadranska raskrsnica”, „Geopolitika osećanja” i „Pogledi između talasa”. Posvećen je jadranskim kulturama koje za ujedinjenu Evropu predstavljaju jednu vrstu ogledne laboratorije za nove odgovore u odnosu na aktuelnu svetsku zbrku.
 
Časopis „Letera internacionale” („Međunarodno pismo”) rođen je 1984. na inicijativu čehoslovačkog intelektualca i disidenta Antonina Lima koji je pomagao osnivanje istoimenih časopisa širom Evrope. Iako autonomni, ovi časopisi bili su ujedinjeni u cilju da podrže dijalog između različitih svetskih kultura pomoću širenja literature i esejistike visokog nivoa. Neki od njih su se vremenom ugasili. Danas, pored nemačkog, španskog, rumunskog, danskog i mađarskog, italijansko izdanje časopisa „Letera internacionale” još uvek redovno izlazi.
 
Kod nas je izlazio kao separat u časopisu „Književnost”.
 
Tokom 25 godina postojanja, za tromesečnik „Letera internacionale” pisali su poznati italijanski pisci: Andera Kamileri, Umberto Eko, Klaudio Magris, Leonardo Sasa, Antonio Tabuki… Brojna su dela slavnih svetskih autora koja su objavljivana u časopisu. Pomenimo samo neke od glasovitih književnika i filozofa: Maks Fris, Nadin Gordimer, Ginter Gras, Vaclav Havel, Milan Kundera, Česlav Miloš, Mišel Onfre, Amos Oz, Oktavio Paz, Žoze Saramago, Mario Vargas Ljosa, Jirgen Habermas, Cvetan Todorov i Slavoj Žižek.