Delegacija odbora „Beograd 2020“ posetila Maribor

PinterestFacebookTwitterShare

Povodom svečanosti kojom Maribor započinje svoju godinu kulture, članovi beogradske delegacije obavili su niz veoma važnih razgovora koji se odnose na završetak procesa grada Beograda u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.
 
Skorašnje aktivnosti našeg grada predstavljene su Evropskoj komesarki za kulturu Andruli Vasiliju, koja je prošle godine posetila Beograd i razgovarala sa članovima Odbora „Beograd 2020“. 
 
Delatnost u prethodnih šest meseci predstavljena je detaljno i predsednici Saveta za kulturu Evropskog parlamenta Doris Pak, koja u narednom periodu očekuje dobijanje predloga nove odluke od Evropske komisije za kulturu. Podrška gospođe Pak inicijativi „Beograd 2020“ odnosi se na kvalitet projekta, angažovanost, ambicioznost i kontinuitet rada tokom prethodne tri godine. 
 
Spremnost koju Beograd pokazuje već u ovom trenutku bila je predmet konstatacija zvaničnika, ali i organizatora u Mariboru.
 
Pored zvaničnika Evropske unije, razgovori su vođeni sa Ministarkom za kulturu Hrvatske, Ministrom za kulturu Slovenije, Sekretarom za kulturu Ljubljane, izvestiocem EU za Srbiju, Jelkom Kacinom, šefom poslaničke grupe „Pozitivna Slovenija“, Janijem Moderndorferom, predsednikom EFA, Darkom Brlekom, gradonačelnikom i predstavnicima Turkua, Talina, Gimaraeša, Manhajma, Pečuja, Pule, Rijeke, Linca, Graca.
 
Za buduće aktivnosti Beograda u okviru projekta „Maribor 2012“ zainteresovani su predstavnici kulturnog života Slovenije, kao i organizatori najvećih festivalskih manifestacija.