Otvaranje galerije – legata slikara Save Stojkova

PinterestFacebookTwitterShare

U Sredačkoj ulici u Beogradu u utorak će biti otvorena galerija-legat Save Stojkova, jednog od najvećih živih slikara Srbije, svrstanog među 100 najznačajnijih svetskih slikara današnjice. 

Kako je najavilo udruženje slikara „Beli anđeo“ otvaranju galerije-legata Stojkova (86), jednog od najpoznatijih slikara srpske naivne umetnosti, pejzažiste i portretiste vojvođanske ravnice, prisustvo su najavile brojne zvanice iz sveta politike i javnog života Srbije.
 
Dobitnik više od trideset značajnih nagrada i priznanja, umetnik o kome je objavljeno deset knjiga i monografija, štampano 12 umetničkih mapa i snimljeno više dokumentarnih filmova i TV emisija, Stojkov je prošle godine u rodnom Somboru dobio stalnu postavku. Povodom 85. godine života i 65. godine umetničkog rada u obnovljenom zdanju Preparandije otvorena je Galerija slika Stojkova, sa stalnom retrospektivnom postavkom koja sadrži više od 100 radova nastalih u rasponu od skoro sedam decenija slikarskog i umetničkog rada.
 
Stojkov je prvu samostalnu izložbu imao 1945. godine i od tada je priredio više od 460 samostalnih postavki. Učestvovao je i na oko 650 kolektivnih izložbi kako u Srbiji i zemljama nekadašnje Jugoslavije tako i u prestižnim galerijama najvećih gradova Evrope, Azije i Amerike.