Svetska kriza zaobišla ljubitelje umetnosti

PinterestFacebookTwitterShare

Umetničko tržiste ne klone uprkos krizi koja je uzdrmala svetsku ekonomiju, s obzirom da dve velike aukcijske kuće “Kristi” i “Sodbi” najavljuju velike prodaje u Londonu narednog meseca.

Zvaničnici kuće “Kristi” najavili su prodaju umetničkih dela u vrednosti od 86 do 127 miliona funti (104 – 154 miliona evra) 7. februara, kada će biti organizovano veče impresionističke, moderne i nadrealističke umetnosti. Procene premašuju prošlogodišnje, a ukupan profit ostvaren 2011. godine bio je 103 miliona evra.
 
Slična je situacija i u “Sodbiju”, čije će glavno aukcijsko veče 8. februara ostvariti, prema procenama, preko 95 miliona evra, čime će premašiti prošlogodišnjih 84 miliona.

Kao i 2011. godine, u fokusu su bila dela koja retko, ako i ikada, dođu na tržište i koja kvalitetom zavređuju da budu izložena u velikim svetskim muzejima. Mnoga od dela po prvi put će biti ponuđena na aukcijskoj prodaji, dok je dosta i onih koja će posle više decenija u privatnim kolekcijama potražiti novog vlasnika.
Zabrinutost vlada za cene manjih radova, dok je vrhunska umetnost otporna na krizu evra i usporeni privredni razvoj, naročito zahvaljujući prebogatim kupacima iz Kine.

Očekuje se da će vrhunac “Sodbijeve” aukcije biti delo Huana Miroa iz 1933. godine “Slika”, koje će prema procenama dostići 8 – 12 miliona evra. Ova prodaja mogla bi da se približi rekordoj cifri od 13 miliona, koja je ostvarena za jedno delo ovog umetnika u maju 2008. godine na ‘’Kristijevoj” aukciji u Njujorku.
Pri vrhu je i nedovno ponovo pronađeni pejzaž Gustava Klimta ‘’Obala jezera sa brezama” naslikan 1901. godine a koji u javnosti nije viđen više od jednog veka. Procenjena vrednost je 7 – 9,5 miliona evra.

“Kristijeva” vrhunska ponuda je Huan Grisova “Knjiga” iz 1914-15. godine koja je procenjena na 14,5 – 22 miliona evra.

U ponudi aukcijske kuće “Kristi” su i slike iz kolekcije slavne glumice Elizabet Tejlor, koja je prethodne godine preminula a čije su se haljine, nakit i umetnička dela već iste godine našle na aukcijskoj prodaji. Među njima je i delo Vinsenta van Goga iz 1889. “Pogled na kapelu u San Remiju” koje se procenjuje na 6 do 8,5 miliona evra. Celokupan sadržaj kolekcije pokojne glumice – ukupno 38 slika- naći će se na prodaji 7. i 8. februara.