Srpska akademija nauka i umetnosti raspisala izbore za prijem novih članova

PinterestFacebookTwitterShare

Srpska akademija nauka i umetnosti otvorila je vrata za nove članove. Izbori za dopisne i redovne članove raspisani su, a prijave za članstvo u najznačajnijoj naučnoj i umetničkoj instituciji moći će da se šalju do kraja marta. Tajno glasanje biće održano početkom novembra, a organizuje se na svake tri godine.
 
Lobiranja su uveliko počela. A prema mnogim procenama, biće ovo jedni od najvažnijih izbora u protekle dve decenije, jer je Akademiji neophodno da se podmladi i da dobije brojnije članstvo. Jer, u novije vreme, SANU nikada nije imala manji broj članova. Trenutno ih je svega 41 redovni i 50 dopisnih!
 
Najozbiljniji problem ima odeljenje društvenih nauka, koje broji svega po četiri redovna i dopisna člana. Redovni su Ljubomir Tadić (1925), Dimitrije Stefanović (1929), Vojislav Stanovčić (1930) i Tibor Varadi, koji je, u 73. godini – najmlađi. I na prethodnim izborima ova grupa je slabo dobijala “pojačanje”. Zato će, procenjuju neki od članova, biti velikih pritisaka da “društvenjaci” dobiju dovoljno glasova.
 
Nesrazmera među odeljenjima je ogromna, a medicinari i tehničari ubedljivo su najbrojniji. Odeljenje medicinskih nauka broji 14 redovnih i osam dopisnih članova, a Odeljenje tehničkih nauka po jednog manje među redovnima i dopisnima. S druge strane, od ukupno 91 člana, na primer, samo jedan je ekonomista!
 
Za dopisnog člana može da bude izabran naučnik ili umetnik koji se istakao svojim radom i državljanin je Srbije. Novi inostrani članovi mogu da postanu ljudi sa izuzetnim doprinosima za opšti razvoj nauke i umetnosti, kao i za jačanje veza sa našom zemljom.
 
Na ovim izborima pravila su malo stroža, jer se prvi put akademici biraju prema novom Statutu SANU, koji je smanjio krug onih koji mogu da predlažu kandidate. Prvo sledi glasanje po odeljenjima, pa stav Predsedništva SANU, a tek onda dolaze pred skupštinu, gde moraju da dobiju većinu glasova svih članova.
 
Među akademicima nema režisera, scenografa, kostimografa… Ne postoji odeljenje kome bi oni pripadali. Upućeni kažu da u narednom periodu predstoje promene kako bi ovaj problem bio rešen. Naime, jedna opcije je da sadašnje Odeljenje likovnih i muzičkih umetnosti bude preimenovano u Odeljenje umetnosti. Druga ideja je da bude osnovano još jedno – Odeljenje scenskih umetnosti.