FEST počinje sa “Drvom života”

PinterestFacebookTwitterShare

Jubilarni, 40. Fest pod sloganom “U svetu velikih” počeće 24. februara u “Sava centru” projekcijom filma “Drvo života” Terensa Malika, prošlogodišnjeg dobitnika “Zlatne palme” u Kanu, najavljeno je na konferenciji za novinare.
 
Festival će otvoriti, kako se očekuje, Piter Bogdanovič, slavni holivudski reditelj srpskog porekla.

Do 4. marta biće prikazana 72 premijerna filma, uz dvadesetak ostvarenja u retrospektivama, najavio je direktor Direkcije Festa Miloš Paramentić.

Festival će zatvoriti premijera domaćeg filma “Doktor Rej i đavoli”, reditelja Dinka Tucakovića.
 
Povodom jubileja biće objavljena monografija i priređena izložba fotografija i plakata.

Državna sekretarka u Ministarstvu kulture Snežana Stojanović Plavšić izrazila je zadovoljstvo što Ministarstvo redovno podržava “Fest kao najznačajniju filmsku manifestaciju u Srbiji”.

“Ministarstvo i ove godine podržava FEST ne samo zato što je jubilarni, već zato što je to manifestacija na srpskoj kulturnoj sceni sa velikom tradicijom i značajem. Fest je dao doprinos pozicioniranju Beograda na svetskoj sceni, dovodio je značajne stvaraoce u Beograd i odškolovao generacije publike”, istakla je ona.

Plavšić Stojanović je dodala da će FEST posvetiiti pažnju i domaćoj kinematografiji i podsetila da je 2011. koja je bila proglašena za Godinu filma Ministarstvo kulture, “uložilo napore da podrži domaći film, a verujemo i pomoglo njegovom razvoju”.

Ona je navela završetak rekonstrukcije Doma kinoteke, učešće srpskih filmova na “Danima srpske kulture u Rusiji”, pomoć za pet lokalnih bioskopa u Srbiji, a posebno ulaganje od 406 miliona dinara za sufinansiranje proizvodnje i prikazivanja domaćih filmova.