Novo izdanje Tišmine „Bernardijeve sobe“

PinterestFacebookTwitterShare

Dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine Slobodan Tišma potpisao je danas ugovor sa Kulturnim centrom Novog Sada za drugo izdanje knjige „Bernardijeva soba“, iz Makedonije stigla i prva ponuda za prevod tog dela.
 
Pošto je prvo izdanje romana, objavljeno u svega 500 primeraka, skoro rasprodato, drugo će biti štampano u 3.000 primeraka, rekao je direktor Kulturnog centra Laslo Blašković i istakao da je, posle objave odluke o dodeli nagrade, iz Makedonije stigla ponuda za prevod tog dela.
 
Ne namerava da piše nešto novo
 
Blašković je, na konferenciji za novinare, kazao da će biti održana serija promocija nagrađenog romana, u zemlji i inostranstvu.
 
Tišma je rekao da je NIN-ova nagrada kruna njegove literarne karijere, istakavši da u ovom trenutku ne namerava da piše nešto novo.
 
Izrazivši zadovoljstvo time što je Kulturni centar Novog Sada izdavač nagrađene knjige, jer je na „Tribini mladih“ pri toj ustanovi počeo svoju umetničku karijeru, Tišma je rekao da ga je ta ugledna nagrada veoma obradovala, ali da se sad oseća „prilično izmoreno“.
 
„Ja sam prešao taj put od marginalca do nekog priznatog pisca, znači promenio sam se“, kazao je on i dodao da je malo izneverio „neki svoj zavet mladosti“.
 
Tišma je rekao da je tokom umetničkog rada „menjao maske i bio svaštar“, što se na kraju isplatilo. Novosadski književnik Vladimir Kopicl je podsetio na Tišmino bogato umetničko stvaralaštvo, od stupanja na kulturnu i umetničku scenu 60. godina prošlog veka.
 
On je postao „kultna i opšte poznata ličnost, čijim se umetničkim radom bave stotine ne samo mladih autora nego i oni koji na ozbiljan način proučavaju umetnost i kulturu“, kazao je Kopicl.