Radionice Izabel Iper i Ejbela Ferare na Kustendorfu

PinterestFacebookTwitterShare

Istaknuta francuska glumica Izabel Iper i proslavljeni američki reditelj Ejbel Ferara održaće danas u Drvengradu radionice za studente, učesnike takmičarskog programa 5. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf.
 

Posetioci Kustendorfa imaće priliku da premijerno pogledaju Ferarin novi film pod nazivom „4:44 Poslednji dan na Zemlji“ a u okviru ciklusa Savremene tedencije, nakon čega će jedan od najvažnijih američkih nezavisnih filmskih autora razgovarati sa studentima. Ferarina verzija kraja sveta dešava se u stanu u Njujorku tokom poslednja 24 časa pre biblijske apokalipse, a glavnu ulogu igra Vilijem Defo.

Program Velika glumačka dostignuća predstaviće film „Gospođa Bovari“ u režiji Kloda Šabrola iz 1991. godine u kome je glavnu ulogu tumačila Izabel Iper. Film je bio nominovan za Zlatnog globusa za najbolji strani film, kao i za Oskara za kostimografiju, a Iper je osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu na Moskovskom filmskom festivalu. O svojim iskustvima slavna glimica razgovaraće sa studentima nakom projekcije.

U večernjim časovima počinje takmičarski program Kustendorfa, a prvog dana biće prikazano pet kratkih igranih filmova: „Tulipan, teksas i mi“ Li Filipovski (Kanada/Estonija), „Musa“ Kristofa Nanga-olija (Francuska), „Samo što nismo“ Marka Grbe Singa (Srbija), „Barbakan“ Bartolomeja Zmude (Poljska) i „Selo“ Jane Sopkine i Jevgenija Kostkina (Rusija).

U ponoć nastupiće poznati Rozenberg trio iz Holandije, koji čine Noni, Nuče i Stokelo Rozenberg, poznati pre svega po obradama kompozicija čuvenog gitariste Đanga Rajnharta.