(VIDEO) Prvi dobitnik Oskara ponovo u bioskopima: “Krila” u obnovljenoj verziji

PinterestFacebookTwitterShare


Nemi film “Krila”, dobitnik dva Oskara na prvoj dodeli ove prestižne nagrade 1929. godine, vraća se na bioskopsko platno, u trenutku kada francuski crno-beli nemi film “The Artist” (Umetnik) kupi sve važne filmske nagrade.Zvezde jedinog nemog filma koji je dobio Oskara – Klara Bou, Čarls Rodžers i Ričard Arlen oživljavaju priču o dva mladića koji postaju ratni piloti u Prvom svetskom ratu.
 
U filmu se pojavljuje Geri Kuper koji tada nije bio holivudska zvezda.
 
“Krila” su krajem 20-tih bila ono što su svojevremeno postali “Ratovi zvezda”, “Titanik” ili “Avatar”, a film je ostao upamćen po scenama vazdušnih borbi, razgolićenoj Klari Bou, ali i scenama muškaraca koji se ljube.

Kako prenosi BBC, bio je to blokbaster koji je snimljen pred kraj ere nemog filma. Projekcije su imali svi veći gradovi, a zvučni efekti su puštani iza ekrana.

Američka publika danas će moći da pogleda obnovljenu verziju ovog film na bioskopskom platnu, uz pratnju orguljaša Klarka Vilsona.
 
Vilson, koji izvodi muziku za neme filmove od 80-tih, rekonstruiosaće originalne melodije, ali će i dodati melodije koje su bile popularne tokom Prvog svetskog rata.

– Možda nije u potpunosti ono što ste mogli čuti 1927. godine, ali jeste ono što bih ja puštao u pozorištu s kraja 1920. – izjavio je Vilson.

– U nemom filmu muzika je jako bitna, može da popravi utisak o lošem ili pokvari utisak o dobrom filmu. Ako posao uradimo kako treba muzika se stopi sa filmom – dodao je Vilson, koji ističe da muzika ne sme da se ispreči filmu.

Zvučni efekti, muzika, veličina ekrana i boje sve je to iskorišćeno na revolucionaran način za dvadesete godine 20. veka, što je jedan od razloga zašto je film nagrađen i Oskarom za najbolje efekte.

Film je snimljen nekoliko godina nakon rata, projekat je podržala vojska, a budžet je bio blizu dva miliona u vreme kada su troškovi prosečnog filma bili oko 200.000 dolara, a čak je i jedan milion smatran ekstravagantnom cifrom.

Scene rata su neverovatne, a scene smrti noše neočekivanu težinu i bujicu emocija. – Količina emocija prevazilazi sve neme filmove koje znam –  rekao je Vilson.

Projekcija “Krila” deo je proslave stogodišnjice američkog najstarijeg filmskog stuidija “Paramaunt”, osnovanog 1912. godine.