Počinje 28. Sandens festival

PinterestFacebookTwitterShare

Ovogodišnji, 28. filmski festival Sandens, najveća smotra nezavisnog filma u svetu, počinje danas u Park Sitiju, u američkoj državi Juta, prenosi AP.

Tokom 11 dana biće prikazano 117 dugometražnih i 64 kratkih filmova.

Festival koji je je osnovao Robert Redford je manifestacija na kojoj imaju priliku da se pokažu mnoga nezavisna ostvarenja na čijem je snimanju često godinama rađeno. To je i mesto na kome se otkrivaju novi talenti i započinju uspešne rediteljske i glumačke karijere.

Među ovogodišnjim učesnicima ima dosta etabliranih reditelja.

To su Spajk Li koji će na Sandensu prikazati svoju urbanu dramu “Red Hook Summer” u kojoj reprizira lik iz svog čuvenog filma “Učini pravu stvar”; Stiven Frirs sa svojom kockarskom pričom “Lay the Favorite” sa Brusom Vilisom i Ketrin Zitom-Džons u glavnim ulogama; veteran dokumentarnog filma Džo Berlinger koji će se predstaviti portretom Pola Sajmona “Under African Skies” i Žili Delpi koja dolazi sa komedijom “Two Days in New York” u kojoj glumi sa Krisom Rokom.

Među filmovima koji će se nadmetati za prestižne Sandens nagrade su i film “L.U.V.” Šeldona Kendisa, priča o dečaku u potrazi za porodicom i boljim životom, u kojem glavne uloge igraju reper Komon i Deni Glover; porodična drama “Nobody Walks” koju potpisuje mlada rediteljka Raj Ruso-Jang; hip-hop priča “Filly Brown” rediteljskog dvojca Jusefa Delara i Majkla
D. Olmosa kao i severnoirska politička drama “Shadow Dancer” Džejmsa Marša sa Klajv Ovenom u naslovnoj roli.

Organizatori Sandensa kažu da je ovogodišnje izdanje festivala puno ostvarenja najrazličitijih stilova, priča i atmosfere. Ipak, u svima preovladava jedno zajedničko osećanje nelagodnosti i neizvenosti prema životu koje je nastalo usled političke, društvene i ekonomske nestabilnosti koja poslednjih godina vlada u svetu.

“Ljudi preispituju status kvo američkog sna. Pitaju se šta je porodica, šta su deca, da li treba stupiti u brak, da li je brak uopšte nešto vredno pažnje?” – kazao je direktor festivala Džon Kuper.