„Glenn Miller orkestar“ vratio Beograđane u eru svinga

PinterestFacebookTwitterShare

Ljubitelji džeza i svinga u Beogradu imali su prilike da po prvi put sinoć uživaju u dvočasovnom koncertu najpoznatijeg svetskog džez orkestra „Glenn Miller“, koji je publiku u Centru „Sava“ vratio u 30. i 40. godine prošlog veka.

Kroz dvočasovni koncert, koji je bio podeljen u dva dela, orkestar je izveo omaž svom osnivaču, slavnom džezeru Glen Mileru, ali i drugim velikim imenima kako što su Vudi Herman. Hari Džejms, Ela Ficdžerald… Nastup je započeo poznatim hitovima “Moonlight Serenade“ i “String of Pearls“, a nizale su se numere „Trumpet Blue“s, “Stairway to the Stars“, “Moonlight cocktail“, dok je se za određene numere na sceni pojavljivala i ljupka vokalna solistkinja Elen Blik.

Članovi benda koji podjednako dobro pevaju kao što sviraju, poznati se po svojim kreativnim i jedinstvenim izvođenjem numera, uz šarmantne mini – koreografije kojima su izmamljivali aplauze i ovacije od publike.

Vođa „Glenn Miller Orkestra“ za Evropu Vil Salden dirigovao je ansamblom od 17 članova, svirao klavir, ali i izvodio neke numere.  Vil Salden sa svojim orkestrom godišnje održi i do 200 koncerata, što „Glenn Miller“ svrstava u red najaktivnijih orkestara u celom svetu.
 
Beogradski koncert deo je turneje „In the Miller mood“, kojom je ovaj orkestar obišao 17 država Evrope u protekle dve godine.
 
                                                                                                                                                                                                                                                                               Piše: Vesna Posrkača