Uskoro digitalizacija bioskopa DKC

PinterestFacebookTwitterShare

Bioskop Dvorane kulturnog centra (DKC) uskoro će dobiti digitalizovanu projekcionu opremu čiju nabavku je sufinansirao grad Beograd.
 
– Reč je o jedinom aktivnom bioskopu u gradu koji nije digitalizovan – podsetila je za Beoinfo gradska sekretarka za kulturu Ivana Avžner.
 
Ona je dodala da je to jedini programski profilisan bioskop, koji kontinuirano i svakodnevno prikazuje filmove visokog umetničkog kvaliteta, a ujedno je i organizator ili suorganizator najznačajnijih filmskih festivala u Beogradu.
 
– Sasvim je izvesno da je budućnost produkcije i prikazivanja filmova u svetu okrenuta digitalnoj tehnologiji, te DKC kakav je danas nema nikakvih mogućnosti da opstane u zahtevnoj kinematografskoj utakmici – ukazala je sekretarka za kulturu.
 
Centar je za nabavku digitalne opreme, podsetila je Avžner, aplicirao kod Evropskog fonda za podršku koprodukcije i distribucije kreativnih kinematografskih i audio-vizuelnih dela pri Savetu Evrope (Eurimaž).
 
Kulturnom centru Beograda je, pored još pet bioskopa u Evropi, odobrena donacija u vrednosti od 20.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti. Ostatak potrebnih sredstava doniralo je, pored grada Beograda, Ministrastvo kulture Republike Srbije i opština Stari grad.