(VIDEO) Serija iz Srbije postala hit na italijanskoj televiziji RAI

PinterestFacebookTwitterShare

Italijanska televizijska serija „Restaurator (Il Restauratore)“ snimana u Srbiji postiže rekordnu gledanost u Italiji, što je značajno za promociju srpske kinematografije i za oko 80 naših glumaca koji su učestvovali u tom projektu u izvršnoj produkciji firme „Film 87“ iz Beograda.
 
Premijeru serije na RAI 1 8. januara gledalo je 5,6 miliona ljudi, a nedelju dana kasnije nastavak 5,4 miliona, iako su u isto vreme na drugim kanalima bili veoma atraktivni programi, saopštila je danas Srpska filmska asocijacija (SFA). Producent lokalnog filmskog servisa „Film 87“ Piero Amati ističe da pored uspeha koji raduje, „ova serija ima poseban značaj za srpsku kinematografiju“.

Serija je snimana unutar ogromne konstrukcije koja predstavlja barokni Rim koju je na prostoru „Avala filma“ sagradio Film 87.

„U njegovoj izgradnji učestovale su sprske arhitekte, moleri, scenografi i gradjevinari, uz pomoć samo jednog italijanskog scenografa. Filmski radnici iz Rima iznenadjeni su autentičnošću konstrukcije i velikim umećem srpskih radnika“, izjavio je Amati.

Na seriji koja je snimana 18 nedelja u Beogradu radilo je 150 domaćih filmskih radnika i 80 glumaca medju kojima Predrag Ejdus, Irfan Mensur, Ivan Bekjarev, Ljiljana Blagojević, Miroljub Lešo, Lena Bogdanović, Vuk Kostić.
 
„Restaurator“ ima 12 epizoda koje se prikazuje u udarnom terminu, nedeljom od 20 sati. Glavne uloge tumače Lando Bucanka i Martina Kolomabari.

Reditelj Đorđo Kapitani (85) premijeru je pratio u Beogradu, u restoranu „Cinecitta“, okružen sprskim članovima ekipe. Autor koji iza sebe ima 55 serija i filmova oduševljen je našim glumcima i u svojim intervjuima ističe da su oni uvek odlično pripremljeni i da je to bila najbolja ekipa sa kojom je ikada radio.

Ana Ilić, izvršni direktor SFA koja promoviše Srbiju kao atraktivnu filmsku lokaciju i čiji je jedan od članova Film 87, kaže da su ovakvi primeri najbolja preporuka i reklama za našu zemlju.“Sve češće se dešava da se iste strane ekipe i producenti odlučuju da se po više puta vraćaju u Srbiju da bi i svoje nove projekte ovde snimali. To govori u prilog onome što SFA pokušava da uradi, da povratimo ugled naše zemlje u svetskim filmskim krugovima kakav smo imali pre 30 i 40 godina“, izjavila je ona.

Sa novim programom podsticaja za strane projekte i koprodukcije koje predvidja nedavno doneti Zakon o kinematografiji, očekuje se još veći broj kvalitetnih filmova i serija na našim lokacijama. Zahvaljujući uspehu „Restauratora“ i odličnom iskustvu snimanja u Srbiji, drugi ciklus serije takodje će se snimati u Beogradu tokom ove godine.