Pozorište je opet „in“

PinterestFacebookTwitterShare

Građani prestonice imaju priliku da pozorišne predstave gledaju u 21 pozorištu i tri nezavisna teatra. Poslednjih godina sugrađani se češće odlučuju da se „kulturno uzdižu“ upravo u teatrima, dok je bioskopske publike sve manje. Putem interneta se filmovi mogu „skinuti“ potpuno besplatno, pa se u sedmoj umetnosti uživa uglavnom iz kućne fotelje.


Iako su cene karata za pozorišne predstave u proseku više od onih bioskopskih i kreću se u rasponu od 100 dinara za stajanje do 2.000 dinara za premijere, podaci Narodnog pozorišta govore da je u periodu od 1. januara do 26. decembra prethodne godine predstave u ovom nacionalnom teatru videlo oko 150.000 gledalaca. Predstave koje su na ovom kultnom mestu izazvale najveću pažnju su svakako „Derviš i smrt“, „Velika drama“ i „Gospođa ministarka“, a među mladim ljudima su sve popularniji opera i balet.

– Nove operske i baletske predstave izazivaju kod publike veliko interesovanje, ali smo zadovoljni i brojem ljudi koji uživa u onima koji su na repertoaru već 20 ili 25 godina – kažu iz Narodnog pozorišta.

Ove godine će se na repertoaru prvi put naći i predstave Pjera Kalderona „Život je san“, Molijerov „Mizantrop“, „Važno je zvati se Ernest“ Oskara Vajlda, „Staklena menažerija“ Tenesija Vilijamsa i mnoge druge. Narodno pozorište može se pohvaliti i jubilejima u prethodnoj godini, pa je komad „Ženidba“ imao 100. izvođenje, „Zagonetne varijacije“ igrale su se 250 puta.

Kada je reč o Ateljeu 212, predstave „Gospoda Glembajevi“ i „Otac na službenom putu“ obeležile su prethodnu godinu i kvalitetom, ali i velikim brojem gledalaca koji su na karte čekali nedeljama. U sezoni 2010. u ovom pozorištu je mjuzikl „Kosa“ videlo 10.000 posetilaca.

Još jedno pozorište u prestonici može se pohvaliti ogromnim brojem posetilaca koji u redovima ispred blagajne mesecima čekaju karte za najpopularnije brodvejske mjuzikle. Reč je o Pozorištu na Terazijama koje mesečno ugosti oko 8.000 ljudi.

– Prezadovoljni smo zainteresovanošću građana za naše mjuzikle i što je najvažnije poseta ne jenjava – kažu iz ovog teatra. – Najgledaniji mjuzikli prošle godine bili su „Grk Zorba“, „Cigani lete u nebo“ i „Producenti“, a odmah za njima slede uvek popularni „Čikago“, „Maratonci“ i „Kabare“.

Cene karata kreću se od 1.000 do 1.300 dinara, a u ovom pozorištu za 2012. planiraju premijeru mjuzikla „Zona Zamfirova“, u kojoj će glavne uloge igrati Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić. Ukoliko sve bude išlo po planu, pre svega finansijski, nadaju se da će i ovaj mjuzikl izazvati veliko interesovanje Beograđana.

„Madlenijanum“ je takođe jedno od najpopularnijih kulturnih mesta Beograđana, gde je mesecima vladala pomama za mjuziklom „Les miserables“, a ovog januara sugrađani mogu pogledati popularnu dramu „Miris kiše na Balkanu“, „Doručak kod Tifanija“, „Fridu Kalo“, „Mandragolu“.

Karta više traži se i u Jugoslovenskom i Beogradskom dramskom pozorištu, a JDP se može pohvaliti i jednom od najstarijih i najpoznatijih predstava „Buba u uhu“ koja se „na daskama koje život znače“ prikazuje već 40 godina sa istom glumačkom postavom koju čine Nikola Simić, Rada Đuričin, Branka Petrić i Vlasta Velisavljević. Još jedna kultna predstava na repertoaru su i „Šine“.

– Više volim pozorište nego bioskop iz prostog razloga što se veličina i talenat nekog glumca mogu videti jedino na pozorišnim daskama – kaže Ljiljana D. – Iako na karte ponekad čekam i mesecima i dobar deo plate izdvojim za supruga i mene, užitak u dobroj predstavi za mene je dragocen. Jednom mesečno sebi moram da priuštim odlazak u pozorište, a tome učim i svoju decu.

U prestonici se pozorišne predstave mogu pogledati i u Bitef teatru, „Dadovu“, pozorištu „Slavija“, „Zvezdara“ teatru, u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“, ali i u „Loli“ i Akademskom pozorištu „Branko Krsmanović“.