Premijera predstave „Život je san“ u Narodnom pozorištu

PinterestFacebookTwitterShare

Premijera predstave „Život je san“ španskog klasika Pedra Kalderona de la Barke, u režiji gosta iz Makedonije Slobodana Unkovskog, biće održana večeras na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
 
Uloge igraju Predrag Ejdus, Nikola Rakočević, Boris Pingović, Boris Komnenić, Bojan Dimitrijević, Nataša Ninković i Nada Šargin, a učestvuje i 20 studenata glume Fakulteta dramskih umetnosti.

Scenografiju je kreirala poznata umetnica iz Slovenije Meta Hočevar, kostime Jelena i Svetlana-Proković, a muziku je komponovala Irena Popović.

Ova drama u stihu iz 17. veka jedna je od najznačajnijih u svetskoj dramskoj literaturi, zahvaljujući poetskim i filozofskim vrednostima, a bavi se odnosom realnosti i sna ili iluzije.

Priča se dešava na poljskom dvoru. Stari kralj da bi sačuvao presto šalje princa naslednika u podzemlje zajedno sa svitom koja ga ubeđuje da je to njegov pravi život i da je dvor samo sanjao. Kada zbog promenjenih okolnosti biva vraćen na dvor, princ više ne zna šta je stvarnost, a šta san.

Dramu je sa španskog na srpski jezik preveo Nikola Milićević.