“Simeonov pečat” novi roman Vanje Bulića

PinterestFacebookTwitterShare

Novinar i tv autor Vanja Bulić objavio je kod “Lagune” roman “Simeonov pečat”, koji njegov izdavač preporučuje kao “srpski “Da Vinčijev kod”.

Početna premisa romana od koje je pošao Bulić je “ako ništa ne tražiš, ono što ne tražiš naći će tebe” i pitanje “ko je i zašto zapalio manastir Hilandar”?

Progonjeni tim pitanjem, dva prijatelja, Novak i Veljko, dolaze na Svetu Goru. Kada u maslinjaku iznad manastira nađu obešenog lažnog monaha, događaji počinju da se nižu neverovatnom brzinom. Na mestu svakog narednog zločina, pronalaze otisak pečata Svetog Simeona.

Originalni pečat, poklon monaškog bratstva Hilandara kralju Aleksandru Obrenović, nestao je u burnim događajima tokom Prvog svetskog rata, a pečat je simbol zakonite pripadnosti, tajne i moći.

U stvaranju svetske crkve i borbi sa prevlast postojećih religija u njoj, stvarni vladari sveta su odredili i ko će biti na čelu svetske crkve. Na tom putu im se samo naoko nesvesno suprotstavlja monaško bratstvo Hilandara i sasvim svesno – Novak i Veljko, jedan novinar i jedan biznismen, čiji pravi identitet čitalac otkriva na kraju romana.

Novak je iskreni vernik, a Veljko je sumnjalica u sve što postoji. U rat koji se rasplamsava uključuju se tajna društva, militantna krila katoličke crkve, obaveštajne službe, države koje se bore za ostvarivanje što većeg uticaja u Monaškoj Republici… Novaka kidnapuju i na jednom istraživačkom brodu što plovi Mediteranom, specijalnim policijskim metodama pripremaju ga da iz Hilandara iznese Hristovu krv, koja se nalazi u kristalnoim krstu u oltaru Sabornog hrama. Krv je u Hilandar iz Jerusalima doneo Sveti Sava krajem 12. veka…

Kako se približava kraj romana, pojačava se magla što obuhvata Hilandar. A kada se magla podigne, sve će biti isto kao i pre osam vekova, a čitalac će razrešsenje ovog trilera otkriti na samom kraju.