Večeras se završava „Kustendorf“

PinterestFacebookTwitterShare

Dodelom nagrada Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, 23. januara se u Drvengradu završava 5. Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“.
 
U konkurenciji za nagrade ove godine bilo je 20 kratkih igranih filmova studenata iz Belgije, Velike Britanije, Estonije, Italije, Kanade, Kirgistana, Makedonije, Meksika, Nemačke, Poljske, Portugalije, Rusije, SAD, Srbije, Francuske i Španije.

Međunarodni žiri čine iranska glumica Lejla Hatami (predsednica), francuski producent Pjer Edelman i poznati srpski glumac i producent Zoran Cvijanović.

Nagradu za najbolju kameru „Vilko Filač“ dodeliće poznati češki kamerman Martin Šec i proslavljeni srpski motažer i dizajner zvuka Svetolik Mića Zajc.

Prethodno će biti ponovo prikazan film „Pelikan Nikostratos“ francuskog reditelja Olivijea Orlea, u kome igra Emir Kusturica, nakon čega će autor održati radionicu za studente.

Debitantski igrani film već iskusnog reditelja i scenariste prikazan je prethodnog dana, ali bez engleskog titla, te će projekcija biti ponovljena, a radionica je pomerena za danas.

U okviru „Savremenih tedencija“ biće prikazan debitantski dugometražni film danske rediteljke Frederike Aspok – „Van granica“. Ova porodična drama nagrađena je Zlatnom zvezdom na Međunarodnom festivalu u Marakašu, a Aspok će o svom ostvarenju razgovarati sa studentima.

Dobitnik Nagrade kritike na „Kustendorfu“ 2008. godine, italijanski reditelj Eduardo de Angelis ovoga puta predstaviće publici film „Priča o mocareli“, u kome dočarava probleme sa kojima se suočava jedan neobičan proizvođač sira.