(VIDEO) I Udruženje producenata nagradilo „Umetnika“

PinterestFacebookTwitterShare

Nemi film „Umetnik“ francuskog reditelja Mišela Azanavisijusa osvojio je nagradu američkog Udruženja producenata (PGA) na svečanosti koja je 21. januara održana u hotelu Beverli Hilton, u Los Anđelesu.
 
Ovo crno-belo ostvarenje, nedavno nagrađeno Zlatnim globusom, koje nas vraća u zlatno doba „nemog“ Holivuda, pobedilo je u konkurenciji sedam filmova, među kojima sui porodična drama „Potomci“, komedija „Deveruše“ i priča o rasizmu „Služavke“.

„Kada smo Mišel Azanavisijus i ja sanjali da snimimo ‘Umetnika’, znali smo da zapravo sanjamo da napišemo ljubavno pismo američkom filmu. Tada nismo ni pomišljali da će nam se ostvariti delić američkog sna“, kazao je francuski producent Toma Langman primajući nagradu.

Anđelini Džoli je za film „U zemlji krvi i meda“, koji je napisala, režirala i producirala, uručena nagrada „Stenli Krejmer“, namenjena filmovima koji se bave provokativnim društvenim pitanjima.

Stiven Spilberg je osvojio prestižnu nagradu „Dejvid O Selznik“ američkog strukovnog udruženja, dok je njegov animirani film „Avanture Tintina 3D: Tajna jednoroga“ dobio nagradu za najbolju produkciju animiranog filma.

Serija „Boardwalk Empire“ u produkciji HBO kanala osvojila je nagradu za najbolju dramsku seriju, sprečivši tako „Ljude sa Menhetna“ da ponesu po četvrti put nagradu ovog esnafskog udruženja. Sitkom „Modern Family“ proglašen je, drugu godinu za redom, najboljom humorističkom seriju.

Među dobitnicima ovogodišnje, 23. po redu dodele nagrade PGA, je i dokumentarac „Beats, Rhymes & Life: The Travels of a Tribe Called Quest“ o uticajnoj hip-hop grupi „A Tribe Called Quest“.