Film „Selo alto sause“ pobedio na „Kustendorfu“

PinterestFacebookTwitterShare

Nagrada Zlatno jaje za najbolji film petog Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“ dodeljena je večeras mladomautoru Fernandu Pomaresu iz Španije za kratki igrani film „Selo alto sause“.

 
Srebrno jaje dobila je Jelena Gavrilović iz Srbije za kratki igrani film „Momci, gde ste“, dok je Bronzano jaje pripalo Poljaku Pjotru Subotki za film „Glazgov“. Najbolja ostvarenja izabrao je međunarodni žiri, koji su činili iranska glumica Lejla Hatami (predsednica), francuski producent Pjer Edelman i poznati srpski glumac i producent Zoran Cvijanović.
 
Osnivač festivala slavni reditelj Emir Kusturica uoči zatvaranja rekao je da će nastojati da kvalitet festivala i ubuduće bude prioritet i da se broj učesnika neće dramatično povećavati kako bi koncept čitavog „sociološkog ekološkog i kulturnog projekta ostao zaštićen“. On je ocenio da danas u svetu ne postoji ohrabrenje za mlade autore i studentski film i da bi do toga moralo da dođe i da on iskorači u odnosu na komercijalnu kinematografiju. „Mislim da ovo mesto svojom arhitekturom i onim što sugeriše dovodi do osnaženja mladih autora“, rekao je Kusturica novinarima.
 
Među ostalim nagrađenim su Tatjana Krstevski, koja je dobila nagradu „Vilko Filač“ za najbolju kameru u srpskom filmu „Od pepela“, koji je režirao Ognjen Glavonić, a odluku je doneo žiri u sastavu: poznati češki kamerman Martin Šec i proslavljeni srpski montažer i dizajner zvuka Svetolik Mića Zajc.
 
Dobitnik Nagrade kritike je poljski reditelj Bartolomej Zmuda za film „Barbakan“.
 
Dodeli nagrada kojima je završen peti „Kustendorf prethodila je projekcija kratkog igranog filma „Naš život“, koji je deo omnibusa na temu religije u produkciji meksičkog pisca i scenariste Giljerma Arijage. Film je režirao i u njemu igra Kusturica, a po scenariju njegove ćerke Dunje.
 
U okviru ceremonije svečanog zatvaranja nastupio je folklorni ansambl „Svetozar Marković“ iz Kragijevca i dodeljene su diplome svim studentima, učesnicima takmičarskog programa.
 
Tokom sedam dana prikazano je ukupno 41 ostvarenje u nekoliko selekcija. U takmičarskom programu učestvovalo je 20 kratkih igranih filmova studenata iz 16 zemalja: Belgije, Velike Britanije, Estonije, Italije, Kanade, Kirgistana, Makedonije, Meksika, Nemačke, Poljske, Portugala, Rusije, SAD, Srbije, Francuske i Španije.
 
Među najznačajnijim gostima festivala bili su francuska glumica Izabel Iper, poznati belgijski režiseri braća Darden, jedan od najznačajnijih nezavisnih američkih autora Ejbel Ferara, reditelji Kim Ki-duk (Južna Koreja) i Nuri Bilge Džejlan (Turska), kojima je bio posvećen program „Retrospektiva velikana“, mladi francuski glumac Tahar Rahim.