Džafo i Kolarov primili nagrade

PinterestFacebookTwitterShare

Likovnom umetniku Nikoli Džafu uručena je 25. januara u Skupštini Beograda nagrada „Vladislav Ribnikar“ za najbolju izložbu u prošloj godini, dok je Igor Kolarov primio nagradu za najbolju dečiju knjigu koju dodeljuje „Politikin zabavnik“.
 
Umetnicima je nagrada dodeljena u okviru današnjeg svečanog obeležavanja 108. rođendana lista „Politika“. Džafo, kome je nagradu uručio glavni i odgovorni urednik „Politike“ Dragan Bujošević dobio je ovo priznanje, ustanovljeno 1932. godine, za izložbu „Lepus in fabula“ održanu u Muzeji savremene umetnosti Vojvodine. 

Odluku je obrazložio član žirija, istoričar umetnosti Saša Janjić kazavši da je ona doneta na osnovu celokupnog umetničkog opusa Džafa, ali ipak „prevashodno za kompleksnu izložbu kojom se promišljeno variranjem jednog motiva simbolički zaokružuje njegovo bavljenje srpskom stvarnošću i njenim različitim političkim, kulturološkim i društevnim aspektima“. 

„Izrazito poetična, vizuelno upečatljiva, sa jasnim referencama kako u istoriji umetnosti tako i u savremenom svetu, Džafova izložba i radovi su pokazali da mogu da funkcionišu na više planova“, ocenio je žiri. 

Nagradu „Politikinog zabavnika“ za knjigu godine za mlade, koja je dodeljena Igoru Kolarovu za roman „Kuća hiljadu maski“, uručio je glavni urednik ovog nedeljnika Zeferino Grasi, dok je odluku žirija pročitao predsednik Darko Kocijan.
 
Konstatujući da „velik broj knjiga (45) pristiglih na konkurs za nagradu pokazuje da, u odnosu na druge oblasti našeg društva, naši autori nisu zapostavili decu“, Kocijan je rekao da je raspon kvaliteta bio ogroman ali ima dovoljno veoma dobrih knjiga što pokazuje da dečija literatura kod nas nije u krizi.

Pobedničko delo žiri je opisao kao „jak roman unutrašnjeg putovanja, gotovo neprimetnog, ulaženja i izlaženja iz realnog sveta“, a glavna poruka je „da treba biti hrabar i postojano tragati za svojim autentičnim izrazom“. 

Zahvaljujući što mu je ukazana čast da po drugi put dobije nagradu „Zabavnika“, Kolarov je zahvalio i svima koji su „doprineli da ova knjiga bude ovako lepa po obliku, pre svega izdavaču studiju „Čekić“.

Džafo je primio nagradu, ali bez komentara, i na pitanje Tanjuga da taj gest objasni, on je odgovorio da „nije hteo da govori jer ne bi odoleo da ga ne politizuje“. 

„Svi su očekivali da ću da održim dnevnopolitički govor, ali pošto sam primio nagradu koja je tako značajna i koja me je prijatno iznenadila i obradovala, smatrao sam da je bolje da ostanem nem“,objasnio je umetnik i dodao da „nije hteo govori o stvarima koje ga tište na tuđem terenu“.