Sećanje na žrtve holokausa u MIJ

PinterestFacebookTwitterShare

Povodom obeležavanja međunarodnog dana sećanja na žrtve hookausta, 27. januara sa početkom u 14 časova u Muzeju istorije Jugoslavije, biće otvorena izložba ,“Holokaust u Srbiji 1941-1944.“.
 
Izložba predstavlja jedinstven projekat takve vrste u našoj zemlji od završetka Drugog svetskog rata budući da se radi o sveobuhvatnom predstavljanju najvažnijih aspekata Holokausta koji se odigrao na teritoriji naše države između 1941. i 1944. godine. 

Posetioci izložbe moći će da na jednom mestu sagledaju strahote Holokausta u Srbiji i da vide čitav niz vrednih eksponata, video zapisa, kao i svedočanstva preživelih koja će biti predstavljena zahvaljujući razumevanju Šoa fondacije (Shoah Foundation) čiji je osnivač reditelj Stiven Spilberg. Poseban segment izložbe čini memorijalni prostor osmišljen sa ciljem odavanja počasti svim nevino postaradalima tokom Holokausta. 

Otvaranju izložbe prisustvovaće preživeli Holokausta, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti u Drugom svetskom ratu, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Ruben Fuks, predstavnici ministarstava Vlade Srbije, članovi diplomatskog kora, predstavnici međunarodnih organizacija, Grada Beograda, Opštine savski venac, kao i velikog broja ustanova kulture, nauke i obrazovanja iz čitave Republike. 

Autori izložbe su dr Momčilo Mitrović, dr Aleksej Timofejev i mr Jelena Petaković
Autorka postavke je arhitekta Ozarija Marković-Lašić. Grafički dizajner postavke je Nebojša Vasiljević. Dizajner kataloga je Rastko Šurdić. 

U umetničkom delu ceremonije otvaranja izložbe učestvovaće solistkinje Filharmonije mladih ,“Borislav Pašćan“ Milica Žugić i Nastasja Vojinović. 

Izložbu su organizovali Institut za noviju istoriju Srbije i Muzej istorije Jugoslavije u saradnji sa više od pedeset ustanova kulture iz Srbije, kao i vodećih institucija iz inostranstva (SAD, Izrael, Francuska, Holandija, Poljska i dr.). 

U ime Vlade Republike Srbije izložbu će otvoriti ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić,a izložba je priređena pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i UNESKO. Predviđeno je da se tokom ceremonije otvaranja izložbe prisutnim srpskim i inostranim gostima obrate preživeli Holokausta Aleksandar Lebl, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsedavajući međudržavne Radne grupe za međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja i sećanja i istraživanja Holokausta holandski diplomata Karel de Ber. 

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo rada i socijalne politike, a podržali su Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva, Grad Beograd i Opština Savski venac. 

Po temi, obimu i interesovanju koje je izazvala u Srbiji i inostranstvu, izložba ,,Holokaust u Srbiji 1941-1944.“ predstavlja jedan od najznačajnijih projekata koji će ovim povodom biti realizovan u širim međunarodnim okvirima. 

Izložba će biti otvorena do 1. aprila 2012. godine svakog dana, osim ponedeljkom, od 10 do 16 časova. 

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Opredeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.