Film „Parada“ kao lektira u školama?

PinterestFacebookTwitterShare

Kako pišu Novosti, film ”Parada” Srđana Dragojevića organizovano su u poslednja tri dana odgledali direktori novosadskih i beogradskih osnovnih i srednjih škola.

Ministarstvo prosvete poslalo je svim školskim upravama u Srbiji dopis da mogu da prirede besplatne projekcije za direktore škola, koji će dalje da odluče hoće li isti film organizovano, ali ne i besplatno, gledati đaci.

U više školskih uprava ”Novostima” je potvrđeno da je besplatne projekcije organizovalo Ministarstvo, iz koga u četvrtak nije bilo odgovora da li su platili projekcije i zašto baš film ”Parada”.

Film je prema pisanju Novosti u novosadskoj ”Areni” videlo stotinak prosvetara, posle prikazivanja dobili su i materijale za vannastavne aktivnosti učenika, a obratio im se i reditelj Srđan Dragojević.

„Dobili smo iz Ministarstva to obaveštenje, ali ono nije obavezujuće,“ kaže Staniša Banjanin, direktor Školske uprave Zrenjanin.  „Dobra je volja da li ćemo ga primeniti ili ne. Rečeno nam je da će nam se obratiti distributeri kako bismo organizovali projekciju. Iskreno, nemam ništa protiv da pogledamo neki film ako je besplatan.“

U distributerskoj kući ”Filmstar” tvrde da su projekcije za nastavnike bile besplatne, ali da će đaci, po povoljnijim cenama, plaćati odlazak u bioskop. Ideja je bila, kažu, da nastavnici građanskog vaspitanja pogledaju film, kako bi posle toga sa učenicima pričali o homoseksualnosti.

Inače, film ”Parada” govori o grupi gej aktivista koji pokušavaju da organizuju ”paradu ponosa” u Beogradu. Film je režirao Srđan Dragojević koji je član glavnog odbora Socijalističke partije Srbije – SPS. Ministar prosvete Žarko Obradović takođe je član iste stranke.

Posle ove informacije koju prenose Novosti, ostaje nejasno kako je odlučeno da samo posle par meseci prikazivanja filma „Parada“ u domaćim bioskopima, on postane nezvanična lektira za osnovce i srednjoškolce iz građanskog vaspitanja. Ministarstvo prosvete ovim upućuje poruku da je film poučan i prikladan za mlađu populaciju, a može se samo zamisliti šta jedan osnovac ili tinejdžer može pokupiti iz ovog filma kao „poučno“.