Ko su najtraženiji umetnici na crnom tržištu?

PinterestFacebookTwitterShare

Jedan od najistaknutijih slikara 20. veka, Pablo Pikaso je toliko zanimljiv lopovima da se oko 17 odsto od njegovih šest hiljada umetničkih dela smatra ukradenim.
 
Tih 17 odsto ne izgleda puno sve dok se ne uobliči u brojeve. Trenutno policijske snage širom sveta tragaju za 1.147 Pikasovih slika, što je više nego duplo od sledećeg umjetnika na listi najtraženijih umetnina na crnom tržištu, piše Daily Mail.
 
Većina od 557 nestalih umetničkih dela  američkog umetnika Nika Lorensa iščeznulo je u jednoj noći 2004. godine, no brojka je dovoljno velika da je zauzeo drugo mesto na listi. Nestalih 516 umetničkih dela stavilo je Šagala na treću poziciju, četvrto mesto je pripalo holandskom slikaru i vajaru Karelu Apelu sa 505 ukradenih dela. Sa samo jednim ukradenim umetničkim delom manje, 504, Salvador Dali pozicioniran je na petom mestu.
 
Podatke je prikupila i obedinila kompanija The Art Loss Register koja se bavi kako registracijom umetničkih dela tako i potragom za nestalim ili ukradenim umetninama.
 
Oko 40 odsto krađa dogodilo se na tlu Velike Britanije, 16 odsto u SAD-u, a ostatak umetničkih dela nestao je iz galerija ili privatnih kolekcija širom sveta.
 
Stručnjaci smatraju da postoje dve vrste lopova, oni koji u provalama slučajno nabasaju na umetničko delo koje onda prodaju za sitan novac bilo antikvarijatima ili sajmovima, i profesionalci koji kradu ciljano, odnosno po narudžbi.
 
Među prvih desest najpopularnijih umetnika na crnomtržištu (prema broju ukradenih dela) nalaze se:
 
1. Pablo Pikaso – 1,147
 
2. Nik Lorens – 557
 
3. Mark Šagal – 516
 
4. Karel Apel – 505
 
5. Salvador Dali – 505
 
6. Huan Miro – 478
 
7. Dejvid Levin – 343
 
7. Endi Vorhol – 343
 
9. Rembrant – 337
 
10. Piter Reinik – 336