Pobednici festivala nezavisnog filma Sundance

PinterestFacebookTwitterShare

Film “Beasts of the Southern Wild”, u kojem glavnu ulogu tumači osmogodišnja devojčica, i dokumentarac “The House I Live In”, čija je tema rat protiv dilera droge, osvojili su glavne nagrade na festivalu nezavisnog filma Sundance.

“Beasts of the Southern Wild” Bena Zejtlina osvojio je festivalski gran pri u selekciji američkog igranog filma a “The House I Live In” Judžina Džareckog istu nagradu u selekciji američkog dokumentarnog filma.

Film Bena Zejtlina, 29-godišnjeg debitanta, prati sudbinu devojčice po imenu Hašpapi, koja živi sa ocem na jugu SAD, u oblasti delte Misisipija. Njegovo ostvarenje je takodje dobilo nagradu za najbolju fotografiju.

Dokumentarac “The House I Live In” bavi se socijalnim, finansijskim i ljudskim gubicima u ratu s krijumčarima i dilerima droge.

Džarecki je, primajući nagradu, nazvao ovaj rat “tragično nemoralnim, pogrešnim i loše vodjenim”,

“The Invisible War”, dokumentarac o silovanjima u vojsci, dobio je nagradu publike, a isto priznanje je dobio i Džon Hoks (John Hawkes) za dramu “The Surrogate” o paralizovanom 38-godišnjaku koji

Za najbolje strane filmove žiri je proglasio dokumentarac “The Law In These Parts” o pravosudnom sistemu Izraela na okupiranim palestinskim teritorijama, kao i dramu “Violeta Went To Heaven” o čileanskoj muzičarki Violeti Para.

Publika je za najbolja inostrana ostvarenja proglasila dokumentarac “Searcing For Sugar Man” – koji je dobio i specijalnu nagradu žirija – i dramu “Valley of the Saints”.