Pobednici festivala nezavisnog filma Sundance

PinterestFacebookTwitterShare

Film „Beasts of the Southern Wild“, u kojem glavnu ulogu tumači osmogodišnja devojčica, i dokumentarac „The House I Live In“, čija je tema rat protiv dilera droge, osvojili su glavne nagrade na festivalu nezavisnog filma Sundance.

„Beasts of the Southern Wild“ Bena Zejtlina osvojio je festivalski gran pri u selekciji američkog igranog filma a „The House I Live In“ Judžina Džareckog istu nagradu u selekciji američkog dokumentarnog filma.

Film Bena Zejtlina, 29-godišnjeg debitanta, prati sudbinu devojčice po imenu Hašpapi, koja živi sa ocem na jugu SAD, u oblasti delte Misisipija. Njegovo ostvarenje je takodje dobilo nagradu za najbolju fotografiju.

Dokumentarac „The House I Live In“ bavi se socijalnim, finansijskim i ljudskim gubicima u ratu s krijumčarima i dilerima droge.

Džarecki je, primajući nagradu, nazvao ovaj rat „tragično nemoralnim, pogrešnim i loše vodjenim“,

„The Invisible War“, dokumentarac o silovanjima u vojsci, dobio je nagradu publike, a isto priznanje je dobio i Džon Hoks (John Hawkes) za dramu „The Surrogate“ o paralizovanom 38-godišnjaku koji

Za najbolje strane filmove žiri je proglasio dokumentarac „The Law In These Parts“ o pravosudnom sistemu Izraela na okupiranim palestinskim teritorijama, kao i dramu „Violeta Went To Heaven“ o čileanskoj muzičarki Violeti Para.

Publika je za najbolja inostrana ostvarenja proglasila dokumentarac „Searcing For Sugar Man“ – koji je dobio i specijalnu nagradu žirija – i dramu „Valley of the Saints“.