Preminuo Živan Saramandić

PinterestFacebookTwitterShare

Operski pevač Živan Saramandić, dugogodišnji prvak Opere Narodnog pozorišta, preminuo je 30. januara u Beogradu u 73. godini, saopšteno je iz nacionalnog teatra.

Debi Živana Saramandića na sceni Opere Narodnog pozorišta u Beogradu bio je na otvaranju sezone, 21. septembra 1966. godine u ulozi Kralja Egipta u operi “Aida” Đuzepea Verdija. U stalni angažman Narodnog pozorišta primljen je 14. februara 1968, i to ulogom Rajmonda u predstavi „Lučija od Lamermura“.

Tokom duge i bogate karijere ostvario je niz značajnih uloga u operama „Knez Igor“, „Ivan Susanjin“, „Moć sudbine“, „Seviljski berberin“, „Boris Godunov“, „Faust“, „Nabuko“, „Knez od Zete“, „Don Kihot“, „Evgenije Onjegin“ i drugim.

Nastupao je na najznačajnijim operskim scenama u svetu, poput Boljšog teatra i Karnegi hola, a pevao je i u Sofiji, Atini, Budimpešti, Pragu, Varšavi, Kijevu, Odesi, Lenjingradu, Barseloni, Parizu, Dablinu, Berlinu…
Saramandić je poslednjih nekoliko godina patio od srčanih problema, a pre četiri godine ugrađen mu je baj-pas. Saramandić je rođen 2. aprila 1939. godine u Beogradu.