Atina podržala Beograd u trci za prestonicu kulture 2020.

PinterestFacebookTwitterShare

Gradonačelnik Atine Jorgos Kaminis uputio je pismo podrške kandidaturi Beograda za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, saopštio je Odbor „Beograd 2020“.
 
U pismu je navedeno da grad Atina, kao prva Evropska prestonica kulture 1985. godine, čime je ostvarena vizija Meline Merkuri, u potpunosti podržava Beograd, „jedan od najstarijih gradova na Balkanu sa dugom istorijom“, u njegovom nastojanju da postane Evropska prestonica kulture 2020. 

Kaminis je istakao da kultura predstavlja najefikasniji način saradnje između gradova i može da pruži odlučujući doprinos evropskoj integraciji, s obzirom da „kulturne inicijative poput Evropske prestonice kulture naglašavaju bogatstvo i raznovrsnost nacionalnih kultura, istovremeno podižući svest o zajedničkoj evropskoj istoriji, principima i vrednostima“. 

„Iz tog razloga, jedinstveno kulturno nasleđe Beograda obeleženo mešavinom balkanskih i evropskih uticaja čini ovaj grad najadekvatnijim kandidatom za organizovanje kulturnih događaja visoke umetničke vrednosti, u kojima se jedinstveni lokalni duh može udružiti sa našom zajedničkom evropskom civilizacijom“, ocenio je Kaminis. 

Atina je deseti grad koji je Beogradu pružio podršku u pripremi kandidature za Evropsku prestonicu kulture. Do sada su Beograd podržali Peruđa, Viljnus, Krf, Sarajevo, Ljubljana, Podgorica, Banjaluka, Maribor, a u toku su razgovori o mogućnostima unapređenja kulturne saradnje sa još nekoliko gradova u regionu i Evropskoj uniji.