Još nepoznato gde će biti preseljeni eksponati iz Narodnog muzeja

PinterestFacebookTwitterShare

Selidba eksponata iz Narodnog muzeja u Beogradu ponovo bi mogla biti kamen spoticanja za početak rekonstrukcije, s obzirom na to da unutrašnji radovi ne mogu da počnu dok su predmeti i zaposleni u zgradi na Trgu republike.
 
Objasnivši da su kroz rebalans budžeta obezbeđena sredstva da poslovi rekonstrukcije počnu, ministar kulture Predrag Marković nije želeo da precizira kada će započeti selidba jer, kako je rekao, “ne daje lažna obećanja”.
 
– Zatekao sam odluku Vlade koja je brojne dileme i sporove okončala usvajanjem novog projekta, ali bez adekvatnih sredstava u budžetu – objašnjava Marković. – U međuvremenu, kroz rebalans su obezbeđena sredstva, a rezultat toga su skele koje građani danas vide i poslovi koji su otpočeli, a koje građani ne vide. O redosledu i fazama projekta i nadalje će odlučivati Upravni odbor na osnovu realnog stanja projekta, investicionog nadzora i obezbeđenih sredstava. Ministarstvo je sve što je do sada dogovoreno, u prethodnih godinu dana obezbedilo.
 
Kako “Novosti” saznaju, ministar se nedavno sastao sa članovima Upravnog odbora Narodnog muzeja, kako bi pronašli najbolje rešenje za selidbu. Na stolu su bila tri predloga, ali nije postignut dogovor.
 
Jedan od predloga je da se Muzej privremeno preseli u zgradu u Resavskoj ulici koju je dobio Muzej grada Beograda. U tom slučaju eksponate bi čuvala vojska, a jedan deo zgrade bi mogao da se koristi kao izložbeni, što bi obradovalo brojne ljubitelje umetnosti, budući da je Muzej već deceniju zatvoren. Međutim, članovi Upravnog odbora predložili su ministru da se pre nego što donese odluku konsultuje sa stručnjacima iz Saobraćajnog instituta CIP, koji su uradili snimak postojećeg stanja zgrade u Resavskoj, kako bi unapred odredili da li ima novca za adaptaciju. U međuvremenu su se obrušio deo krova i fasade te zgrade… Jedna od ideja bila je da se napravi privremeni objekat, ali se od nje brzo odustalo.
 
Član UO Vuk Ognjanović tada je predložio da se Muzej privremeno useli u zgradu SIV-a na Novom Beogradu. Jedno krilo zgrade je prazno i van funkcije, zgrada je stabilna i dobra za čuvanje materijala.
 
– Zaista mislim da je vreme bitan faktor – kaže Ognjanović. – Ovo je najlakše, najbrže i najjeftinije rešenje. Potrebno je desetak dana da se jedno krilo u zgradi SIV-a osposobi, da se okreči i ugrade mehanizmi za ventilaciju. Ovo je izvanredno rešenje, zgrada ima dobro obezbeđenje, u jednom delu smešteni su policija i drugi republički organi. Verujem da niko od njih ne bi imao ništa protiv da se Muzej privremeno smesti unutra.
 
I rukovodstvo Narodnog muzeja smatra da Muzej treba što pre da se iseli. Kažu da očekuju predloge njihovog resornog ministarstva.
 
Nedavno su oko Narodnog muzeja postavljene skele kako bi počeli radovi na rekonstrukciji fasade, što bi trebalo da se dogodi na proleće. Muzej će iz budžeta (do rebalansa) dobiti milion evra za rekonstrukciju. Taj novac bi trebalo da bude iskorišćen za završetak projekta koji radi arhitekta Vladimir Lojanica, kao i sve istražne radnje (statika, pripremne radnje…) koje prilikom izrade prethodnog projekta, od koga se odustalo, nisu obavljene. Zasada budžetom nije predviđen novac za selidbu.