Počinje glasanje za nagradu „Meša Selimović“

PinterestFacebookTwitterShare

Kome će pripasti 24. prestižna nagrada za knjigu godine „Meša Selimović“ koju dodeljuju „Večernje novosti“ odlučiće 48 članova najvećeg i najreprezentativnijeg žirija ne samo kod nas nego i u regionu. Glasove istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara počećemo da objavljujemo od petkana stranicama našeg lista.
 
Imena kritičara, uz njihovu prethodnu saglasnost objavili smo 4. januara posle čega su na njihove adrese upućena pisma sa anketnim listovima i detaljnim uputstvima. Rok za odgovore je istekao u utorak, a sva pisma u četvrtak će biti komisijski otvorena.
 
Svaki član Velikog žirija, prema propozicijama nagrade, mogao je da predloži pet knjiga iz pera domaćih savremenih autora objavljenih u 2011. U obzir dolaze svi žanrovi (romani, zbirke pripovedaka, pesničke knjige, eseji i putopisi, književne studije…) s tim što isti pisac nagradu može da dobije samo jedanput. Sabrana i izabrana dela ne mogu da konkurišu osim novih knjiga u okviru tih dela, a u obzir ne dolaze ni antologije. Do pobednika se stiže – zbrajanjem glasova, članova žirija. Kritičari su u obavezi i da daju kratka obrazloženja o knjigama svojih favorita.
 
Trka za „Mešom“ tako počinje u petak i sudeći prema ujednačenoj prošlogodišnjoj književnoj produkciji rezultat izjašnjavanja kritičara biće neizvestan do poslednjeg dana. Lako se može dogoditi da, kao što je to bilo i u nekoliko prethodnih godina, o laureatu odluči samo jedan glas više ili da čak nagradu podele dvojica autora.
 
Prve, 1988, da podsetimo nagradu su podelili Milorad Pavić („Predeo slikan čajem“) i Dubravka Ugrešić („Forsiranje romana reke“), a prošle godine priznanje je otišlo u ruke Vladana Matijevića („Vrlo malo svetlosti“).