Novi Sad dobija strategiju kulturnog razvoja

PinterestFacebookTwitterShare

Gradske vlasti najavile su usvajanje Strategije kulturnog razvoja grada do 2020. godine, čime će biti definisano kako Novi Sad treba da se pripremi, ukoliko bude izabran za Evropsku prestonicu kulture.
 
Prema rečima člana gradskog veća za kulturu Andreja Bursaća, u drugoj polovini godine za projekat “Novi Sad – prestonica kulture 2020” biće intenzivirano lobiranje u evropskim institucijama i drugim državama. – Definisani su prioriteti, a to su razvoj institucija kulture, promocija Novog Sada kao festivalskog grada, uspostavljanje partnerske saradnje sa što više kulturnih institucija iz Evropske unije, približavanje periferije kulturnim centrima i decentralizacija kulturnih sadržaja – kazao je Bursać. Značajno mesto u ovom planu ima Kineska četvrt, napušten fabrički prostor na Limanu. U ovogodišnjem budžetu za infrastrukturno uređivanje je planirano 40 miliona dinara.
 
S druge strane, predstavnici opozicije i brojne kulturne organizacije složni su da tokom prethodne tri i po godine kulturna politika grada nije postojala, a da su sredstva iz budžeta dodeljivana prema simpatiji ili interesu. – Ne znam kako su zamislili da Kinesku četvrt pretvore u centar kulture, kada kulturu na svakom koraku guše. Videli smo kakvu su poruku poslali umetnicima iz Društvenog centra u događajima vezanim za zauzimanje kasarne. Kulturna udruženja se gase ako nisu bliska sa vlašću – kaže Goran Višnjić iz Gradskog odbora SNS.