Do kraja 2013. obnova polovine izgorelog Hilandara

PinterestFacebookTwitterShare

Direktor Hilandarske zadužbine Milivoj Ranđić izjavio je danas da bi do 2013. godine trebalo da bude obnovljena polovina izgorelog kompleksa manastira Hilandar.

 
Ranđić je na predstavljanju knjige „Manastir Hilandar“ iz edicije „Nemanjićki manastiri“, rekao da je u planu da do kraja godine bude obnovljen Veliki konak i da zgrada pristaništa bude preuređena u vinariju. On je dodao da će za 2013. godinu biti ostavljeni završni radovi i podsetio da je obnova manastirskog kompleksa počela dve godine posle požara 2004. i da se od 2010. radovi finansiraju isključivo iz prihoda donatora.
 
Za obnovu manastira Hilandar godišnje je potrebno oko 1,5 miliona evra, a prema predviđanjima za taj poduhvat biće potrebno deset godina, rekao je Ranđić.

 
Istoričarka umetnosti Anika Skovran rekla je da je manastir Hilandar veliko svedočanstvo o kulturi srpskog naroda koji je imao sreću da od Vizantije nasledi najlepse tragove antičke kulture. Ona je dodala da je najvažnije što će izdanje o manastiru Hilandar i drugim Nemanjićkim manastirima biti objavljeno i u prevodu na druge jezike, kako bi se sa tom baštinom upoznali i drugi narodi.