Nagrada za Nikolu Ljucu u Roterdamu

PinterestFacebookTwitterShare

Debitantski dugometražni flmski projekat“Vlažnost vazduha” mladog reditelja Nikole Ljuce i ko-scenaristkinje Staše Bajac nagrađen je na 29. koprodukcionom marketu “SineMart“, u okviru 41. Filmskog festivala u Roterdamu, “Eurimages“ nagradom za razvoj koprodukcionog projekta.
 
Nagrada, u vrednosti od 30.000 evra dodeljuje se najboljem projektu koji učestvuje na “SineMartu““ i predstavlja podršku projektima u fazi razvoja koji su evropska koprodukcija. 

“Vlažnost vazduha” je prvi dugometražni film mladog reditelja Ljuce i scenaristkinje Bajac, koji su do sada postigli veliki uspeh sa nagrađivanim kratkim filmom “Četvrtak”. 

Snimanje ovog projekta planirano je za 2013. godinu i biće realizovano u srpsko- evropskoj koprodukciji, na čelu sa produkcijskom kućom “Dart film“ iz Beograda, a producenti flma su Nataša Damnjanović i Vladimir Vidić. 

Razvoj projekta “Vlažnost vazduha” je započeo u februaru 2011. godine kada je projekat odabran za učešće na “Skript stejšn“ platformi za razvoj scenarija u okviru Berlinskog flmskog festivala. 

Nakon toga se, kao jedini projekat iz Srbije, našao među 12 scenarija iz celog sveta nagrađenih finansijskom podrškom za razvoj “Hubert Bals“ fonda međunarodnog flmskog festivala u Roterdamu i ušao u selekciju novoosnovanog “Bust“ programa u saradnji “Hubert Bals“ fonda, “Binger Filmlaba“ i “SineMart““-a, zahvaljujući čemu je i predstavljen na ““Sinemart““ koprodukcionom marketu međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu.