Godišnjica smrti Alekse Šantića obeležena u Mostaru

PinterestFacebookTwitterShare

Osamdesetosma godišnjica smrti velikog pesnika Alekse Šantića obeležena je danas u Mostaru.
 
Dan sećanja na velikog pesnika obeležen je liturgijom i pomenom u Staroj pravoslavnoj crkvi i polaganjem cveća na grob Alekse Šantića na velikom pravoslavnom groblju Bjelušine u Mostaru.
 
U Šantićevom parku, uz polaganje cveća, glumci Ivo Krešić i Igor Vidačak recitovali su Šantićeve stihove, među kojima i čuvenu „Eminu“, prenose mediji u Bosni i Hercegovini.
 
Cveće su položili predstavnici Srpskog prosvetnog i kulturnog društva Prosveta Mostar, Gradskog odbora tog društva, izaslanstvo potpredsednika Federacije BiH Svetozara Pudarića i predsednik Gradskog veća Mostara Murat Ćorić.
 
Na konferenciji za štampu u Mostaru predstavljena su nova Pravila za održavanje „Šantićevih večeri poezije“ i odluka o dođeli književne nagrade Aleksa Šantić.
 
Nagrada Aleksa Šantić dodeljuje se svake tri godine za zbirku pesama objavljenu na srpskom jeziku, odnosno jezicima Južnih Slovena, a sastoji se od Šantićevog šešira i štapa i novčanog iznosa od 5.000 maraka.
O
vogodišnja manifestacija „Šantićevih večeri poezije“ planirana je za septembra, a otvoriće je Beogradska i Zagrebačka filharmonija grandioznim zajedničkim nastupom na platou ispod Starog mosta.