Ana Sofrenović i Nebojša Glogovac u filmu Nikole Vukčevića

PinterestFacebookTwitterShare

Crnogorski reditelj Nikola Vukčević završio je prvu fazu snimanja igranog filma “Dečaci iz ulice Marksa i Engelsa”, u kojem igraju i srpski glumci Ana Sofrenović i Nebojša Glogovac.
 
Kako je objavila producentska kuća “Galileo production” iz Podgorice, reč je o zimskoj etapi filma koji se dešava u dva vremenska intervala (devedesete godine i sadašnjost) i u dva godišnja doba – zima i leto. Uz regionalnu glumačku podelu, u kojoj su i Emir Hadžihafisbegović, Momčilo Otašević, Branka Stanić, Branimir Popović i drugi, igraju i nove nade sa akademije na Cetinju.
 
Scenario, koji su napisali Vukčević i dramska autorka Milica Piletić, po motivima drame “Instant” srpskog pisca i reditelja Đorđa Milosavljevića, donosi priču o Titogradu iz nedavne prošlosti i Podgorici iz sadašnjosti, o porodici i odrastanju, mladim ljudima i njihovim intimnim istorijama, o vrednostima koje ne prolaze.
 
Predstava “Instant seksualno vaspitanje” bila je vrlo popularna pre nekoliko sezona u Beogradu, na Večernjoj sceni pozorišta “Boško Buha”, a Vukčević je taj komad sa uspehom režirao u Gradskom pozorištu Podgorica.
 
Očekuje se da će film biti snimljen do kraja 2012. godine.
 
Upravo je počela montaža prve faze, koja čini oko 40 odsto filma, a prikazuje prošlost jedne porodice, početkom devedesetih godina 20. veka i to u zimskom periodu. U planu je da se deo filma, smeštenog u sadašnjost, snima u kasno proleće.
 
Prema scenariju, Stanko (30) treba da ubije čoveka, po prvi put, a istog dana njegov mlađi brat Vojo (16) treba da vodi ljubav, prvi put. Njihovi putevi će se ukrstiti na neobičan način, ono što se u startu čini lakim ili teškim pokazaće svoju suprotnu stranu, a njihov bratski odnos će biti preispitan.
 
Vukčević ističe da se poslednjih 20 godina na Balkanu konstantno događa istorija: ratovi, pučevi, štrajkovi, osiguranje egzistencije, obrnut sistem vrednosti, dok u senci svega toga marginalizovano protiču lične, intimne istorije mladih – prvi poljupci, odrastanje i emocionalno sazrevanje.
 
Tema je i porodica i ono što od nje nastaje u vremenu rastakanja, kaže reditelj, najavljujući da će film balansirati između tvrdog dramskog stila i komičnih elemenata, uz niz lokalnih specifičnosti koji u sebi sadrže i duh univerzalnog.
 
U filmu je zastupljena i poznata pesma s početka devedesetih “Ne brini”, beogradske grupe “U škripcu”.
 
Izvršni producent je Ivan Đurović. Snimanje je finansijski podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore. U realizaciji učestvuje i slovenačka filmska kompanija “Arkadena”.
 
Reditelj Nikola Vukčević poznat je po svom prvom igranom filmu “Pogled sa Ajfelovog tornja”, takođe u izvršnoj produkciji Ivana Đurovića. Taj film je sa skromnim budžetom ostvario značajan uspeh, okupio glumačku ekipu iz regiona i bio prikazan na oko 30 međunarodnih festivala i smotri.