(VIDEO) Slabo interesovanje za film o Margaret Tačer u Argentini

PinterestFacebookTwitterShare

Meril Strip je možda nominovana za Oskara za svoju ulogu britanske premijerke Margaret Tačer u filmu „Čelična lejdi“, ali su argentinski filmski kritičari mlako reagovali na film posle premijere u Buenos Ajresu.
 
Kako prenosi AP, film je sinoć počeo da se prikazuje u bioskopima u Argentini sa kojom je Britanija pre 30 godina bila u kratkom ratu oko Foklandskih ostrva.

U filmu, Tačerova je prikazana kako naređuje da se potopi argentinski brod „Belgrano“ kada je poginulo 323 argentinskih vojnika, potez koji je i danas kontroverzan jer se verovalo da je brod bio van ratne zone.
 
Ona je takođe odbacila predlog američkog ambasadora da mirno reši sukob, rekavši da je žena i „da svaki dan ide u rat“ kako bi ostala na vlasti. Svođenje rata na pitanje feminizma je „u najmanju ruku apsurdno“, naveo je list „Klarin“ u kritici filma.
 
Drugi mediji su hvalili izvedbu Stripove ali su film nazvali osrednjim.

„Tačer je lik koji je toliko kontroverzan kako za njene građane, tako i za svet, a naročito Argentince i zaslužuje bolji film“, smatra kritičar „La Nasiona“.
 
U Foklandskom ratu nastradalo je više od 900 vojnika i mornara. Britanija i Argentina su inače, uoči godišnjice argentinske neuspele invazije na ostrva 2. aprila 1982. godine, zategle odnose zbog čega je na ostrva stigao najmoderniji ratni brod „Dountles“ , a kao pilot, u misiji Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, učestvovaće i princ Vilijam.

Argentinski potpredsednik Amado Budu rekao je juče da je Britanija lažno optužila Buenos Ajres da preti drugom invazijom kako bi Britancima skrenula pažnju sa ekonomskih briga.