Tišma najprodavaniji u januaru

PinterestFacebookTwitterShare

„Bernardijeva soba“ Slobodana Tišme, kome je 16. januara dodeljena NIN-ova nagrada kao najboljem romanu u 2011. godini, uspeo je da do kraja meseca izbije na prvo mesto najprodavanijih knjiga prema anketi elektronske „Knjizare.com“.

Tišminu knjigu je primetio NIN-ov žiri, ali čitaoci, uglavnom, nisu do tada ni čuli za nju, pa se tako nije uopšte pojavila na listama bestselera tokom prošle godine. Realna popularnost knjige biće vidljiva već u februaru, kada prođu efekti NIN-ove nagrade.

Rezultati istraživanja koje „Knjižara.com“ sprovodi već devet godina u knjižarama Srbije, Crne Gore i Republike Srpske sada su pouzdaniji nego prethodnih godina, jer obuhvataju tri najvažnija i najveća knjižarska lanca „Delfi“, „Vulkan“ i „Evro-Đunti bookstores“.

Lider na listi u decembru „Majn Kampf“ Svetislava Basare prvog meseca ove godine skliznuo je na drugo mesto, a na treće se popela knjiga Maria Vargasa Ljose „Avanture nevaljale devojčice“, koja se ne skida sa liste već više od dve godine otkako je peruanski pisac ovenčan Nobelovom nagradom.

„Ruska zima“ Dafni Kalotaj se pozicionirala na četvrto mesto za jedno niže od prethodnog meseca, ali to je samo potvrda da se sigurno pozicionirala među tražene melodrame.

„Kaluđer koji je prodao svoj Ferari“, Robina Šarme, iz kategorije popularne psihologije i „savetodavne“ lektire već nekoliko godina je najprodavaniji naslov izdavačke kuće „Mono i Manjana“ i u 2011 prodato je dodatnih 19.000 primeraka, a na listi Knjizare com je zauzeo je peto mesto.

„Tigrova žena“, naše gore list, Tee Obreht skliznula je na šesto u odnosu na drugo u decembru kada je, verovatno, bila popularni poklon za praznike.

Da kvalitetna knjiga ima uvek kupaca dokaz je poslednji roman nobelovca Žozea Saramaga „Smrt i njeni hirovi“, sada na sedmom mestu.

Još jedna sentimentalna priča „Kuća orhideja“, Lusinde Rajli je na osmom, dok deveto i deseto mesto sa istim brojem glasova dele „Karta i teritorija“ francuskog kontroverznog pisca Mišela Uelbeka i drugi Šarmin priručnik za samopomoć „Ko će suze da briše kad te ne bude više“.