Iran zabranio Simpsonove, ali dozvolio Spajdermena i Supermena

PinterestFacebookTwitterShare

Poznata porodica Simson se pridružila lutci “Barbi” na listi zabranjenih likova iranske vlade. Pokret protiv najpoznatije Springfildske porodice je deo decenijama duge borbe protiv znakova zapadne kulture u Iranu.


Ali iznenađuje to da su dozvoljeni američki superheroji Supermen i Spajdermen, jer oni “pomažu potlačenima”.
 
-Ne želimo da promovišemo ovaj crtani film uvozom igračaka – saopštio je sekretar Zavoda za intelektualni razvoj dece Muhamed Husein Farjo.
 
On je takođe rekao da su zabranjene i lutke za decu na kojima su otkrivene genitalije, kao i igračke sa zvučnicima koji u sebi imaju snimljene glasove zapadnih pevača, ili kuhinjskih setova igračaka koje sadrže čaše u kojima se služi alkohol.
 
Nije naveo zašto su baš Simpsonovi zabranjeni, ali je rekao da su lutke spajdermena i supermena dozvoljeni u prodavnicama, jer njihovi likovi pomažu ljudima u nevolji i jačaju duh zajedništva.
 
Da su Iranci ozbiljni u svojim zabranama svedoči i to da je prošlog meseca zatvoreno nekoliko prodavnica “Barbi” lutaka u strogom centru Teherana.
 
Vlasnici prodavnica su kritikovani za prodaju lutke koja nosi kupacće kostime i mini suknje u društvu gde žene moraju da nose marame na glavi u javnosti , i gde muškarci i žene ne smeju da plivaju zajedno.
 
Islamisti u ovoj zemlji pokušavaju da se bore protiv onoga što vide kao kulturnu “invaziju zapada”.

Ali, uprkos zabranama mnogih knjiga, filmova, satelitskih kanala , muzike, mode i frizura mnogi mladi ljudi prate zapadnu kulturu i često mogu da nađu ilegalne proizvode na crnom tržištu.
 
Iran je prošle godine uvezao igračke u vrednosti od 57 miliona dolara. Zvaničnici veruju da nekih 20 miliona dolara vredne igračake su prokrijumčarene preko granice te godine.