Uži izbor za književnu nagradu „Laza Kostić“

PinterestFacebookTwitterShare

Žiri za nagradu „Laza Kostić“ uvrstio je u uži izbor šest naslova iz knjizevne produkcije 2011. godine, medu kojima je i roman “Bernardijeva soba” Slobodana Tišme, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada, nagrađen NIN-ovom nagradom.
 
U užoj konkurenciji su i „Srpska putopisna kultura“ Vladimira Gvozdena, u izdanju „Službenog glasnika“, „Unutrašnji čovek“ Vojislava Karanovića, u izdanju „Povelje“, zatim „27 pesama: tenkovi i lune“ Vladimira Kopicla, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada, te „Tito je umro“ Mirjane Novaković, u izdanju “Lagune” i „Oda manjem zlu“ Voje Čolanovića, u izdanju kuće „Mono i Manjana“. 

Žiri čine Nenad Šaponja, Đorđe Pisarev i Zoran Đerić, a odluka o nagradi, koju čini diploma i 150.000 dinara, biće doneta krajem februara. 

U širem izboru bilo je 12 naslova knjiga koje zadovoljavaju kriterijume i propozicije konkursa za to priznanje delima pisanim u književnim žanrovima u kojima je stvarao Laza Kostić (poezija, proza, esej, drama i publicistika). 

Prošle godine nagradu “Laza Kostić” za književno delo dobio je pisac Goran Petrović za roman “Ispod tavanice koja se ljuspa”, u izdanju Novosti, a priznanje za izdavački poduhvat pripalo je Dušanu Popovu i Novosadskom klubu, glavnom uredniku i izdavaču Enciklopedije Novog Sada. 

Specijalna priznanja pripala su Matici srpskoj u Novom Sadu, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu i Zavodu za udžbenike u Beogradu za prvu knjigu prvog toma Srpske enciklopedije, izdavačkoj kući „Klett“ u Beogradu, povodom izlaska „Univerzalnog nemačko-srpskog rečnika“, i Zavodu za udžbenike za knjigu „Enciklopedijski englesko-srpski rečnik“ autora Borisa Hlebeca. 

U užem izboru za nagradu “Laza Kostić” bile su i knjige “Asqua alta” Sanje Domazet, u izdanju Zavoda za udžbenike i “Čovek koji je ubio Teslu” Gorana Skrobanje, u izdanju Lagune. 

Nagrada za 2011. biće uručena 1. marta na Salonu knjiga na Novosadskom sajmu, u okviru manifestacije “Dani Laze Kostića”.