Opera „Pikova dama“ ponovo u SNP-u

PinterestFacebookTwitterShare

Opera Petra Iljiča Čajkovskog „Pikova dama“, jedno od remek-dela svetske operske baštine, biće prvi put u ovoj sezoni izvedena u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu sutra i u petak, na sceni „Jovan Đorđević“.

 
Opera je premijerno izvedena 28. marta prošle godine, na Dan pozorišta u jubilarnoj 150. sezoni SNP-a. Dirigent je Aleksandar Kojić, reditelj Oleg Meljnikov, a scenograf Ljubov Sideljnikova (oboje gosti iz Belorusije), saopštio je najstariji domaći teatar.
 
U glavnim ulogama nastupiće gost iz Hrvatske Miljenko Đuran, Svitlana Dekar, Marina Pavlović Barać, Nebojša Babić (gost iz Beograda), Vasa Stajkić, Violeta Srećković, Branislav Jatić, Laura Pavlović i drugi.
 
Kostime za „Pikovu damu“ uradila je Jasna Badnjarević, koreograf je Vladimir Logunov, a dirigent Hora je Vesna Kesić- Krsmanović. U predstavi, koja počinje u 19 sati, učestvuju solisti Opere, solisti i ansambl Baleta, Orkestar i Hor SNP-a.
 
Uticaj velikog pesnika Puškina na ruske kompozitore 19. veka bio je izuzetan i gotovo da ne postoji sličan primer literarne inspiracije za muzičko stvaralaštvo u okviru jedne nacionalne muzičke kulture.
 
Puškin i Čajkovski su dva imena nerazdvojno vezana za remek-dela ruske opere, kao što su „Evgenije Onjegin“ i „Pikova dama“, dela koja su ušla u riznicu evropske muzičke kulture. Čajkovski je od Puškinove pripovetke stvorio izuzetno snažnu psihološko-muzičku dramu, koja predstavlja vrhunac njegovog operskog stvaralaštva.