Treći evropski Facebook pesnički festival u Novom Sadu

PinterestFacebookTwitterShare

U okviru Salona knjiga u Novom Sadu, u petak 3. i subotu, 4. marta, biće održan 3. evropski Facebook pesnički festival, u organizaciji Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa i Novosadskog sajma.

 
Cilj Festivala je da se pesnici koji sarađuju na Facebook-u sretnu, lično upoznaju na Festivalu, čuju jedni druge dok govore stihove i pretvore svoju virtuelnu komunikaciju, u oblasti književnosti, u stvarnu.
 
Pesnici koji ne budu u mogućnosti da prisustvuju Festivalu moći će da učestvuju virtuelnim putem preko Facebook-a postavljanjem svoje pesme na zidu stranice Festivala. Ova stranica će biti projektovana putem video bima na štandu BKC-a na Sajmu i na njemu će biti postavljane fotografije učesnika festivala.
 
Ove godine organiztori Festivala uvode novinu – svake godine će specijalni gosti biti autori iz jedne evropske država koji će čitati pesme na svom maternjem jeziku. Ove godine to su pesnici i prevodioci iz Nemačke: Peter Cvaj, Adi Hibel, Ilse Hen, Ditmar Hercog, Marko Kerler, Johan Lavundi i Gudrun Blank.
 
U okviru pratećih programa Festivala biće promovisan i prevod celokupnog pesničkog dela Branka Miljkovića na nemački jezik „Vergeblich ich sie wecke“ (/Uzalud je budim), u prevodu Johana Lavundija, koji je BKC objavio prošle godine kao dvojezično nemačko-srpsko izdanje povodom povodom 50 godina od smrti Branka Miljkovića, jednog od najvećih srpskih posleratnih pesnika.