Madlenianum i Muzej Cepter u Mariboru – prestonici kulture

PinterestFacebookTwitterShare

Opera i teatar Madlenianum i Muzej Cepter učestvovaće od februara do aprila u programu Maribora – Evropske prestonice kulture 2012, saopšteno je iz Madlenianuma.
 
Madlenianum je, kako se navodi, za sada jedini srpski teatar koji će se predstaviti u okviru projekta Evropske prestonice kulture i to operom „Mandragola“ Ivana Jevtića koja će biti izvedena u subotu, 11. februara, u velikoj dvorani Slovenskog narodnog gledališčea Maribor.

Muzej Cepter će sa izabranim delima iz svoje kolekcije gostovati u Koruškoj galeriji likovnih umetnosti u Slovenj Gradecu od 10. februara do 1. aprila, a izložba se zove „Bogatstvo vizuelne realnosti – Izabrana dela iz kolekcije Zepter iz Beograda“.

Grad Maribor proglašen je za Evropsku prestonicu kulture 2012. Glavni cilj projekta predstavlja traženje novog identiteta grada Maribora koji je, kako se navodi, prešao put od postindustrijskog grada do evropske prestonice kulture.

Tokom 2012. posetioci će biti u prilici da uživaju u više od 1.500 događaja uz prisustvo brojnih međunarodno priznatih umetnika.

Grad Beograd radi na projektu dobijanja ove titule 2020.