Knjiga o genocidu nad Srbima i Jevrejima u Kongresnoj biblioteci SAD i na Amazonu

PinterestFacebookTwitterShare

Knjizi „Otkrovenje genocida: novo svetlo o pokolju Srba i Jevreja pod mađarskom okupacijom“, autora Aleksandra Veljića iz Novog Sada, danas je dodeljen kontrolni broj čuvene Kongresne biblioteke u Vašingtonu.
 
„Knjiga o zloglasnoj januarskoj raciji iz 1942. godine dobila je u Kongresnoj biblioteci kontrolni broj 2012932843, čime je tom istorijskom delu o neviđenom pokolju Srba i Jevreja, koji su počinile mađarske okupacione fašističke soldateske, otvoren put ka bibliotekama, muzejima, školama, kao i drugim ustanovama širom sveta“, rekao je Veljić Srni.
 
On je rekao da je bio prijatno iznenađen kada je dobio obaveštenje da je njegova knjiga dobila kontrolni broj u prestižnoj američkoj biblioteci. Veljić je naveo da knjiga „Otkrovenje genocida“ obiluje novim, do sada neobjavljenim podacima o stradanju Srba i Jevreja u zloglasnoj vojnoj akciji mađarskih fašista.
 
„Knjiga sadrži brojna do sada neobjavljena dokumenta o stradanju Srba i Jevreja u januarskoj Raciji 1942. godine u Novom Sadu i okolini i baca sasvim novo svetlo na jedan od najvećih pokolja nedužnog stanovništva počinjen u porobljenoj Evropi tokom Drugog svetskog rata“, naveo je Veljić, koji je predsednik Društva za očuvanje sećanja na Holokaust.
 
Knjiga „Otkrovenje genocida“ štampana je 27. januara ove godine povodom svetskog Dana sećanja na Holokaust i uskoro bi trebalo da se pojavi u prodaji na internet sajtu „Amazon“.
 
U zloglasnoj vojnoj akciji mađarskih fašista u Novom Sadu i okolini, izvršenoj od 20. do 23. januara 1942. godine, na najbrutalniji način pobijeno je više od 4 000 nedužnih ljudi, među kojima je bilo dece, žena i staraca. Među ubijenima je bilo najviše Srba, potom Jevreja, kao i određeni broj Roma, čija je jedina krivica bila što su pripadali tim nacijama. Dželati iz redova mađarske okupacione vojske su nedužne ljude prvo skidali do gola po cičoj zimi, a potom im pucali u potiljak i tela bacali pod led Dunava i Tise.