Tenor Hon Li dobitnik nagrade „Oskar Danon“

PinterestFacebookTwitterShare

Solista Opere Narodnog pozorišta u Beogradu tenor Hon Li ovogodišnji je dobitnik nagrade „Oskar Danon“, koju nacionalni teatar dodeljuje mladom umetniku za ostvarenje vrhunskih umetničkih kreacija, a koja nosi ime velikana srpske muzičke scene.
 
Odluku je jednoglasno, na sednici održanoj 8. februara, doneo žiri kojim je predsedavala muzikolog Aleksandra Paladin, a članovi su bili operski umetnik Sanja Kerkez i dirigent Đorđe Pavlović. U obrazloženju je navedeno da se nagrada Liju dodeljuje za kreaciju Princa u predstavi „Zaljubljen u tri narandže“, kao i za ukupan umetnički rezultat ostvaren na sceni Narodnog pozorišta. 

Hon Li je rođen 1976. godine u Seulu (Republika Koreja), gde je diplomirao na muzičkoj akademiji, a usavršavao se u Nemačkoj i Bugarskoj. Na 38. Međunarodnom festivalu Muzičke omladine, osvojio je drugu nagradu, a nastupao je u Japanu, Nemačkoj, Makedoniji… Pevao je u operama „Nabuko“ (ulogu Ismaela), „Aida“ (Radames), „Karmen“ (Don Hose), „Pajaci“ (Kanio), „Verter“ (Verter), „Moć sudbine“ (Don Alvaro), „Lučija od Lamermura“ (Edgardo), „Rigoleto“ (Vojvoda od Mantove)… Li je u Narodnom pozorištu u Beogradu debitovao pre tri godine u ulozi Don Hozea (Karmen) i od tada je u angažmanu Opere tog teatra. 

Nagrada „Oskar Danon“ dodeljuje se mladim umetnicima do 40 godina života, i to operskim pevačima, dirigentima, korepetitorima, asistentima dirigenta, asistentima reditelja, solistima u orkestru, za umetničko ostvarenje u periodu od 1. februara prethodne do 31. januara tekuće godine. Izuzetno, nagrada se može dodeliti i članovima Operskog hora i Operskog studija. Nagrada je ustanovljena prošle godine, a prvi laureat bila je prvakinja Opere Snežana Savičić Sekulić.