Srpska umetnost stigla i u Belgiju

PinterestFacebookTwitterShare

U belgijskim gradovima Vervije i Te 11. februara je otvoreno Bijenale umetnosti posvećeno ove godine umetnosti Srbije. Do 25. marta u ova dva valonska grada biće predstavljeno više srpskih umetnika.
 
U muzeju Vervijea izložene su grafike, ulja i crteži srpskih savremenih umetnika Vlade Veličkovića, Biljane Vuković, Branimira Karanovića, Dimitrija Pecića, Siniše Žikića, Selme Đulizarević i Rastka Ćirića. U gradu Te, u drevnoj Kapeli Svetog Nikole iz trinaestog veka otvara se izložba dela iz Galerije fresaka Narodnog muzeja u Beogradu – „Srbija zemlja fresaka“ . 

Izložene su kopije najpoznatijih fresaka i skulptura iz srpskih manastira iz 13,14 i 15. veka. Tu su, između ostalih, Majka Božija Eleusa iz crkve Bogorodice Ljeviške, Sveti Sava i Simeon Nemanja iz Sopoćana, Kralj Milutin i kraljica Simonida iz Gračanice, Sveti Đorđe pobeđuje zmaja iz Dečana i mnoge druge freske iz Pećke Patrijaršije, Studenice, Kalenića. 

Umetnost, turizam,… 

Pored toga u gradskoj biblioteci grada Te otvara se izložba posvećena 50-godišnjici dodeljivanja Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću. U pozorištu „Druga obala“ slikar i animator Rastko Ćirić će prikazati nekoliko svojih animiranih filmova i držati umetničku radionicu posvećeni srpskom animiranom filmu i stripu.
 
Tokom Bijenala biće prikazan i film Gorana Markovića „Turneja“ uz prisustvo autora a muzički umetnici violinistkinja Ana Marjanović i harmonikaš Boban Bjelić održaće koncert sa delima srpskih i stranih autora aranžiranim za ova dva instrumenta. Sva ova događanja pratiće kulturni događaji, kao što su predavanje belgijske istoričarke umetnosti Fransoaz Debov (Francoise Debeaouve) „Umetnost freske „, a Goran Marković će dati prikaz savremenoog srpskog filma. Pored umetničkog dela Bijenala u ova dva grada će biti predstavljena i turistička ponuda Srbije kao i vina vinarije Radovanović i bogatstvo naše kuhinje. 

Srbiji posvećeno celo Bijenale umetnosti 

Bijenale umetnosti posvećeno Srbiji je organizovano na inicijativu naše slikarke Dragane Fransen-Bojić koja živi i radi u Vervijeu. Bijenale je otvorio ambasador Srbije u Belgiji Radomir Diklić. Srbija je posle Kanade i Japana treća zemlja kojoj je posvećeno celo Bijenale umetnosti. Ovu izuzetnu kulturnu manifestaciju naše zemlje u Belgiji su pomogli Ministarstvo kulture Srbije, Turistička organizacija Srbije i Ministarstvo inostranih poslova i Ambasada Republike Srbije u Belgiji.