(VIDEO) „Umetnik“ obeležio dodelu BAFTA nagrada

PinterestFacebookTwitterShare

Nagradu Britanske akademije za film i televiziju BAFTA za najbolji film sinoć je na ceremoniji u Kraljevskoj operi u Londonu dobio crno-beli nemi film „Umetnik“ koji je imao čak 12 nominacija.

Za najboljeg reditelja proglašen je Mišel Azanavikijus koji je režirao „Umetnika“.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Meril Strip za ulogu premijerke Margaret Tačer u filmu „Čelična lejdi“. 

Žan Dižarden je proglašen za najboljeg glumca za svoje ostvarenje u filmu „Umetnik“.

Film „Umetnik“, svojevrsni omaž holivudskoj eri nemog filma imao je 12 nominacija, a odmah iza njega sa jednom nominacijom manje sledio britanski triler „Dečko, dama, kralj, špijun“ koji je rađen po kultnom romanu majstora špijunskog žanra Džona Le Karea.

Ceremoniji u Londonu prisustvovale su najpoznatije britanske, ali i pregršt holivudskih zvezdi, poput Breda Pita i Džordža Klunija, prenose agencije.

Sa već osvojenim Zlatnim globusom, holivudska veteranka Strip bila je glavni favorit sinoć u Londonu. Njen portret bivše britanske premijerke, od samouverenog konzervativnog lidera na vrhuncu vlasti do krhke starice koja pati od demencije, dobio je brojne pohvale, mada je film u Velikoj Britaniji bio kritikovan, čak i od aktuelnog premijera Dejvida Kamerona, zbog načina na koji je britanska politička ikona predstavljena.

Kao i Zlatni globusi, i britanske filmske nagrade smatraju se jednim od pokazatelja uspeha filmova na dodeli Oskara. Tako je prošle godine „Kraljev govor“ osvojio sedam BAFTA nagrada, a potom i četiri Oskara, među kojima i nagradu za najbolji film.